Megmenekült a DPreview, nem zárja be, csak eladja az Amazon

Az Amazon tavasszal takarítani kezdett a portfóliójában. A cégről fontos tudni, hogy számos, kisebb piaci szegmenst lefedő konkurenst. A cég tulajdonában volt az azóta beszárt, a könyvvásárlást egyszerűen megoldó BookDepository, az egyelőre még üzemelő óriási, antikvárium aggregátor oldal, az Abebooks, és a fotós teszteket publikáló DPreview is.

A bezárást a DPreview esetében is bejelentette a cég. Az utolsó pillanatban azonban a Gear Patrolnak sikerült olyan ajánlatot benyújtania, amit az Amazon elfogadott. Az eredeti bezárási időpont elmulasztása - ez április 10 lett volna - már adott némi reményt az oldal rajongói számára. Később április hetedikén, amikor az amatőrök már lementették az oldal tartalmát, a cég bejelentette, hogy valamilyen módon elérhető marad a lap. Majd most június 21-én a legújabb hír szerint a GearPatrol vételi ajánlatát elfogadta az Amazon. Így az oldal nem emlékként, hanem szerkesztőséggel működő újságként folytatja a pályafutását. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy egy jó karban lévő adatbázis és tesztoldal mennyibe kerül manapság.

dpreview

Floppyval működő digitális kamera 1999-ből (Fotó:
Paul Brooker CC-BY)

A DPreview esete azért különleges, mert az oldal a digitális fotózás hajnalán indult, az elképzelhető legtöbb típusú felszerelést tesztelték, és a tesztjeik széles körben elismertnek számítottak. Ez volt az oldal, ahová az ember kamera vagy lencsevásárlás előtt mindenképpen benézett. Ehhez képest az Amazon semmilyen megoldást vagy garanciát nem adott arra, hogy a digitális fotózás történetét végigkísérő oldal tartalmát valamilyen módon megőrzik.

Vannak ugyan az ilyen adatbázisok archiválására felesküdött csoportok a Library of Congresstől az Archive Teamig, de működésükhöz szükséges, hogy ne hátráltassák őket az oldal lementésében. Az archiválást legkönnyebben az Amazon tehette volna meg, mert a DPreview a cég AWS nevű internetes szolgáltatáscsomagját használva futott. Az Archive Team végül segítség nélkül is lementette az oldal tartalmát, így annak a sorsa legalább biztos.

A különböző Amazon szolgáltatások felhasználói természetesen nem alhatnak teljesen nyugodtan. Hosszú története van annak, hogy a cégek a kevésbé sikeres programjaikat (pl. a Google ennek a bajnoka) vagy a felvásárolt kisebb cégeket (ez a Twitter profilja) leépítik majd be is zárják, tekintet nélkül az eredeti felhasználói bázisra.

(Fotó: Hs You // CC-BY-SA)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram