2023. június 14.

Ezért sötétült el a Reddit a hét elején

Hétfőről keddre több ezer Reddit alfórum (szubreddit) sötétedett el. A tartalom elérhetetlenné vált a tagok és a keresők felől érkező érdeklődők számára is. Az alfórumok adminisztrátorai így tiltakoznak az üzemeltető cég egy döntése ellen. Az ügynek azonban nem csak az a tanulsága, hogy nem érdemes szembe menni egy közösségi szolgáltatásnak a saját felhasználóival.

A tiltakozás oka ugyan technikai jellegű, de nem nehéz megérteni. A Reddit bejelentette, hogy megszünteti a külsős szolgáltatások számára eddig ingyenesen használható API-ját. Ezt csatlakozási felületet használták a különböző alternatív kliensprogramok.

reddit

(Fotó: Eva Blue CC-BY)

A programok természetesen működhetnek tovább, ám már egy fizetős felületet kell használniuk, ennek árát pedig kizárólag a felhasználókra háríthatják tovább. A tervezett árazás nem nyilvános, de a legnépszerűbb külsős app, az Apollo fejlesztői azt nyilatkozták, hogy nekik évi húszmillió dolláros kiadást jelent majd az átállás. Már ha átállnak, nem szüntetik meg a használhatatlanná vált alkalmazás fejlesztését.

Nem siette el az app fejlesztést a Reddit

A redditezők között magas az alternatív appokat használók aránya. Ennek a helyzetnek a 2008-ban alapított közösségi oldal is részt vett a létrehozásában. Egyrészt azzal, hogy 2016-ig nem adott ki saját alkalmazást. Másrészt pedig az appban idén több népszerűtlen változtatást is eszközöltek. Ezzel szemben az alternatív alkalmazások kiszámíthatóbban, a megszokott módon működtek idáig.

Az egyes elsötétülő közösségek magukban sem kicsik. A top három csoport egyesével harmincmillió taggal rendelkezik. Összesen pedig 8000 közösség döntött úgy, hogy kiáll a szoftverfejlesztők és az alternatív appok mellett. Ezek egy része szerdán újranyit, más közösségek viszont a Reddit válaszlépését várja és kitart a sztájkkal. Az akcióval egy részleges üzemzavart már sikerült elérni a tiltakozóknak.

Amennyiben a sztrájk tovább folytatódik, két ritkábban tárgyalt kérdésre is választ kaphatunk. Mennyire érzik meg a szolgáltatást nem használó internetezők, hogy a keresők által szeretett és gyakran ajánlott fórumokat nem érik el. Illetve, hogy a tőzsdei bevezetésre készülődő Redditre milyen fényt vet, hogy a felhasználóinak jelentős része lázad épp a vezetőség ellen.

Az oldal vezérigazgatója egyelőre abban bízik, hogy az elsötétítés egyszer csak elmúlik. Az olvasási nehézségekkel küzdők és a gyengénlátókat segítő appok azonban már megkapták a kivételezett státuszt, nekik nem kell fizetniük az API-hozzáférésért.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram