2023. augusztus 18.

Itt az első Mesterséges Intelligencia szabályozásáról szóló kormányzati konferencia

Az Egyesült Királyság ad otthont november elején egy mesterséges intelligencia-biztonsági csúcstalálkozónak. A mesterséges intelligencia-biztonsági csúcstalálkozóra meghívják a „hasonló gondolkodású” országokat, hogy foglalkozzanak az MI által a demokráciát fenyegető globális fenyegetésekkel.

A csúcstalálkozó, amelyre a Bletchley Parkban kerül sor, a mesterséges intelligencia hadviselésben és kiberbiztonságban való felhasználására összpontosít. A vezető mesterséges intelligencia-cégek – köztük a Google DeepMind, a Microsoft, az OpenAI és az Anthropic – kiemelkedő akadémikusait és vezetőit kérték fel a részvételre. Rishi Sunak miniszterelnök eredetileg a Joe Biden elnökkel folytatott júniusi találkozóján jelentette be a csúcstalálkozót, és a Downing Street később további részletekkel szolgál majd.

A Bletchley Park helyszínként jelképes választás, és történelmi jelentőséggel bír, mivel a második világháború alatt a brit kódtörők itt dekódolták a német Enigma titkosított üzeneteit. A csúcstalálkozó célja, hogy összehozza a kulcsfontosságú országokat, technológiai vállalatokat és kutatókat, és nemzetközi fellépésükkel szabályozási intézkedéseket dolgozzanak ki a mesterséges intelligencia biztonságos és felelős fejlesztése érdekében. Várhatóan hamarosan kiküldik a meghívókat a világ vezetőinek.

Kína a Mesterséges Intelligencia egyik vezető hatalma

Az Egyesült Királyság képviselői meghívják Kínát is, a mesterséges intelligencia egyik meghatározó erejét, hogy vegyen részt a szabályozásról szóló megbeszéléseken. Néhány aggály azonban akadályt jelenthet közös hang megtalálásában több kérdésben. Ezért az Egyesült Királyság azt fontolgatja, hogy  a többi más téma mellett egy külön fórumot szervez, amely kizárólag a szabályozás megvitatására szolgál, és erre hívják meg Kína képviselőit.

mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia szabályozása és a globális koordináció szükségessége a szabályok megállapítása során erősen vitatott téma, különösen a generatív mesterségesintelligencia-technológia elmúlt néhány hónapban elért fejlődése miatt. Az olyan termékekkel kapcsolatban mint a mesterséges intelligencia chatbotjai és képgenerátorai, amelyek nagy nyelvi modellekre támaszkodnak, sokan aggodalmukat fejezték ki a munkaerőt és a demokráciát érintő lehetséges kockázataik miatt. E kockázatok közé tartozik az automatizálás révén megszűnő munkahelyek és a félretájékoztatás, az álhírek terjedése.

A közelgő Mesterséges Intelligencia-csúcs a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatos biztonságik kérdésekre összpontosít, és olyan témákat vitat meg, mint

az MI etikája, a választás az valós és hamis információk között és a kiberbiztonság.

A mesterséges intelligencia hadviselésben való felhasználásával és az MI-termékekben használt félvezetők elérhetőségével is foglalkozni fognak.

A csúcstalálkozó célja, hogy összegyűjtse a különböző érdekelt felek véleményét, nem pusztán a technológiai vállalatoktól és a kormányoktól, hanem más társadalmi szereplőktől is. A nemzetek közötti szabályozás interoperabilitása, vagyis a különböző MI-vel kapcsolatos informatikai rendszerek együttműködésre való képessége, szabványosítása is kulcsfontosságú kérdés lesz. A Mesterséges Intelligencia szabályozására vonatkozó jogszabályok még mindig véglegesítés előtt állnak az Egyesült Királyságban, míg az EU Mesterséges Intelligenciáról szóló törvénye a végső szakaszában van, bár máris kritikák érték, mert túl szigorúnak tartják.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram