2023. október 19.

A Mesterséges Intelligenciával már MOST minden cégnek foglalkoznia kell az elemzők szerint

A Mesterséges Intelligencia céges használatával kapcsolatban végzett elemzést az egyik legfontosabb technológiai elemző cég, a connecticuti Stamfordban működő Gartner Inc., és az elemzés drámai eredményeket hozott.

Elemzésük szerint az ember-gép kapcsolat ezekben a percekben is dinamikusan fejlődik, ami hatással lesz a vállalatok működésének minden elemére a döntéshozataltól a beszerzésekig. Mindez nem a távoli jövőben történik majd, hanem robbanás-szerűen a következő 12-24 hónapban, emiatt a Mesterséges Intelligencia elfogadását és használatát már nem IT-kezdeményezésnek, hanem vállalati kezdeményezésnek kell tekinteni. Ezen túlmenően, hogy lépést tarthassanak és teljes mértékben kihasználhassák az MI nyújtotta előnyöket, a vezetőknek prioritást kell adniuk a Mesterséges Intelligenciával kapcsolatos céges ambícióknak és a MI használatára vonatkozó forgatókönyveknek.

Ez nemcsak azt jelenti, hogy a saját cégünknél megvizsgáljuk, hogyan változtatja meg a munkafolyamatokat az MI, hanem arra is fel kell készülnünk, hogy például más cégekkel kapcsolatba lépve Mesterséges Intelligenciával fogunk találkozni. A Gartner szerint 2025-re az MI a technológia a szervezetek 90%-ának munkaerő-partnere lesz világszerte. És nemcsak nekik.

A Mesterségs Intelligencia lesz az ügyfelünk és vásárlónk

Azt is jósolják, hogy megnő a vásárló gépek ("custobotok") száma, amelyek önállóan tudnak tárgyalni és vásárolni árukat és szolgáltatásokat. Valójában 2028-ra 15 milliárd összekapcsolt termékben lesz lehetőség arra, hogy az MI vásárlóként viselkedjen, és ez a hatás idővel jelentősebbé válik, mint a digitális kereskedelem megjelenése. Gyakorlati példával: egy cégnél egyszerűbb lesz a beszerzéseket Mesterséges Intelligenciával intézni, hiszen ő pontosan látja majd a készleteket, és megrendeli az internetről a legolcsóbb vagy legmegfelelőbb helyről az irodaszereket, ha valami fogyóban van.

Mi történik, ha a legjobb ügyfeleink, vásárlóink nem emberek? A vállalatoknak el kell gondolkodniuk azon, hogy ez milyen hatással lesz értékesítési, marketing-, HR- és egyéb erőfeszítéseikre.

mesterséges intelligencia

2024 az MI forradalom éve lesz

Az idei és a jövő évben a generatív mesterséges intelligencia demokratizálódik, és ez forradalmi változásokat hoz a digitális piacon. A Gartner által megkérdezett informatikai igazgatók csaknem háromnegyede (73%) azt mondta, hogy vállalkozása 2024-ben növeli a cég MI stratégiájának finanszírozását. Hasonlóan, 80%-uk azt mondta, hogy szervezeteik a következő három éven belül a Mesterséges Intelligencia teljes körű bevezetését tervezik.

Ezek a stratégiák és tervek, valamint a jól kialakított üzleti modellek a Mesterséges Intelligencia beépítésére a cégek munkájába, a felhőalapú számítástechnika és a nyílt forráskódú MI találkozása 2024-et az Mesterséges Intelligencia demokratizálódásának évévé teszi. A Gartner merész jóslata szerint, hogy 2025-re az MI technológia a szervezetek 90%-ának munkaerő-partnere lesz világszerte.

Ez pedig azt jelenti, hogy a generatív Mesterséges Intelligencia nem csupán technológiai vagy üzleti trend – hanem egy mélyreható változás lesz az emberek és a gépek interakciójában. Olyan jövő felé haladunk, ahol már nem azt nézzük, hogy a gépek mit tehetnek értünk, hanem azt, hogy mit érhetünk el mi, a gépekkel együtt. Az MI segítségével a digitális világban már nem csupán parancsokat adunk a gépekenek, hogy végezzenek el egy feladatot, hanem közösen dolgozunk velük a problémák megoldásán.

A gyors fejlődés árnyoldala lesz, hogy menet közben kell megoldanunk a proaktív adatvédelmet, mesterséges intelligencia-specifikus IT biztonságot, a személyes adatok védelmét, és szerzői jogi kérdéseket.

Kétféle vállalati Mesterséges Intelligencia

A Gartner szerint  a vállalati MI-nek két formája van kialakulóban, a mindennapi MI és a játékszabályokat megváltoztató MI (everyday AI és game-changing AI).

A mindennapi Mesterséges Intelligencia a cégek termelékenységi partnere. Lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy gyorsabban és hatékonyabban tegyék azt, amit már eddig is csináltak. Aztán a mindennapi MI meglepően gyorsan válik majd a hétköznapok részévé. Mivel mindenki ugyanazokhoz az eszközökhöz fog hozzáférni, így nem lesz fenntartható versenyelőny – vagyis a mindennapi Mesterséges Intelligencia a kötelező lépés lesz a cégek számára.

A játékszabályokat megváltoztató MI eközben „kreativitáspartner” lesz. Nemcsak gyorsabbá vagy jobbá teszi az emberek teljesítményét, hanem új eredményeket, termékeket és szolgáltatásokat hoz létre, vagy új módszereket teremt  az új eredmények létrehozására. A játékszabályokat megváltoztató MI-vel a gépek megzavarják majd a korábbi üzleti modelleket és az egész iparágat.

Arra azonban figyelni kell, hogy az őrült technológiai versenyfutásban ne kötelezően vezessük be minden munkafolyamatba a Mesterséges Intelligenciát, csak azért, mert reményeink szerint ettől függ majd a versenyelőnyünk a piacon. Az elmúlt néhány év őrült versenyfutás volt a cégek számára a digitális átalakulás felé. A szervezetek döntéshozói gyakran azt mondták, hogy csak digitálisak akarnak lenni. Pedig a digitális vállalkozás soha nem eredmény. Ez csak egy eszköz az eredmény eléréséhez.

Így az MI minél organikusabb beépítését érdemes megcélozni a fejlesztés során, közben folyamatos párbeszédet folytatva a dolgozókkal, szakértőkkel és az IT biztonságért felelős osztályokkal. Egyszerre gyors és megfontolt döntéseket hozni nem könnyű, de a változtatás kikerülhetelen lesz a következő másfél évben, ami megint radikálisan írja át majd a digitális piac szabályait.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram