2023. október 31.

A nyugdíjba vonuló baby boomer generációt robotokra cserélik Németországban

Munkavállalóként sok pozitív dolog elmondható a baby boomer generációról, pontosak, fontos nekik a munkájuk, mindent igyekeznek megoldani, de lassan bizony az egész generáció nyugdíjba megy. Az öregedő Németországban már nem is keresnek másokat, jönnek a robotok.

Mindennapi történet Németországban: az S&D Blech gépalkatrészgyártónál a csiszolóegység vezetője nyugdíjba vonul. Mivel Németországban akut munkaerőhiány miatt kevés a jelölt, aki elvállalná a szakképzett, de piszkos és veszélyes fizikai munkát, a cég egy robottal helyettesíti.

Nincsenek fiatalok, a robot a megoldás

Más kis- és középvállalkozások is az automatizálás felé fordulnak, mivel a háború utáni németországi "baby boom" generáció fokozatos kivonulása a munkahelyről erősíti a munkaerőpiac szűkösségét.

A hivatalos adatok szerint júniusban mintegy 1,7 millió német munkahely volt betöltetlen. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) szerint a vállalatok több mint fele küzd a megüresedett állások betöltésével, ami Európa legnagyobb gazdaságának növekedésének évi közel 100 milliárd eurós költsége.

Az S&D Blech ezzel a tendenciával magyarázta a több éven át tartó törekvését az automatizálás és a digitalizáció felé, mert a baby boom generáció nyugdíjba vonulása tovább súlyosbítja a képzett munkaerő amúgy is nehéz helyzetét, különösen a termelési munkafázisok és a kétkezi munka terén.

A csiszolóegység új vezetőjének megtalálása korábban is nehéz volt nemcsak a sok tapasztalata miatt, hanem azért is, mert ez egy olyan munka, amelyben nem lehet tovább előrelépni, ezért kevesen akarják vállalni, ráadásul ez a munka magas hővel és folyamatos zajjal jár, és a kiugró szikrák is veszélyesek lehetnek.

Segít némileg a gondokon, hogy ma már több nő dolgozik és a bevándorlás megugrása is segített kompenzálni a demográfiai változásokat a kétkezi munkások között az elmúlt években Németországban.

De mivel a baby boom korosztály nyugdíjba vonul, és egy új belépő generáció  az alacsony születési ráta miatt jóval kisebb arányban csatlakozik a munkaerőhöz, a Szövetségi Munkaügyi Ügynökség arra számít, hogy 2035-re 7 millió fővel csökken a munkavállalók köre.

A HR szakértők szerint a többi fejlett gazdaságot érintő hasonló demográfiai tendenciák miatt a fejlett automatizálási technológiák hatása a robotikától az MI-ig széles körben érezhető lesz. Hosszú távon pedig ezek az újítások megváltoztatják a munka világát, mindenki másképpen fogja végezni a munkáját, mint jelenleg.

Az autógyártók és más ipari óriások jelentős automatizálási befektetései azt jelentik, hogy Németország már most a világ negyedik legnagyobb robotpiaca, és a legnagyobb Európában. Ráadásul messze vezet, kétszer annyi robot egységet használ, mint a második Olaszország.

robot

A kkv-k is sorra kerültek a robotikában

Eddig a multinacionális nagyvállalatokról volt szó, de ahogy a robotok egyre olcsóbbak és könnyebben kezelhetők, a gyakran családi kézben lévő Mittelstand cégek, amelyek az ország gazdasági gerincét képezik, szintén elkezdik használni őket, az olyan gyártóktól, mint az említett S&D Blech a pékségekig, mosodákig és szupermarketekig.

A Robotika Nemzetközi Szövetsége szerint tavaly körülbelül 26 000 új egységet telepítettek Németországban – ez a szám csak 2018-ban volt nagyobb, mielőtt a COVID-19 világjárvány lelassította volna az átlagosan 4%-os éves növekedést.

A növekvő automatizálás gyorsulását erősíti, hogy a robotok használata egyszerűbbé vált, és nincs szükség programozási ismeretekre. A legtöbben ma már Human Machine Interface-t, egy okostelefonhoz hasonló érintőképernyőt kapnak a robot vezérléshez, és ezt a kkv-k dolgozói is nehézség nélkül kezelik. Így a robotok lehetővé teszik azoknak a vállalatoknak a túlélését, amelyek a munkaerőhiány miatt veszélyben érzik a jövőjüket.

Még a munkavállalók és a szakszervezetek is, amelyek egykor féltek a munkahelyek elvesztésétől, egyre pozitívabb álláspontot képviselnek. A robots marketplace automatica által júniusban közzétett felmérés szerint a német munkavállalók közel fele úgy látja, hogy a robotok segítenek a munkaerőhiány kezelésében.

Vállalati internet: Tarr.hu

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram