2023. augusztus 16.

ChatGPT cenzúráz egy amerikai iskola könyvtárában

Technológiai jellegű hír érkezett az amerikai kultúrháborúból: egy iowa állambeli iskolaüzemeltetési körzet a ChatGPT segítségével dönti el, mely gyerekkönyvek kerüljenek tiltólistára.

A hír hátteréhez szükséges tudni, hogy több iskolai körzetben harcolnak szülői csoportok azért, hogy az iskolák tanrendjében, az iskolai könyvtárakban vagy esetleg a városi könyvtárban se szerepeljenek nekik nem tetsző könyvek. Ezek jellemzően a szexualitást, a transzneműek vagy a melegek létét is megjelenítő művek. Olyanok, mint a Magyarországban befóliázásra ítélt Heartstopper, amelyben két fiatal fiú lesz szerelmes egymásba.

Az iskolakörzet természetesen egy lehetetlen feladat előtt áll. Amennyiben nem száll szembe a szülői csoportokkal, azt az álláspontot képviselve, hogy a pedagógiát talál hagyják a pedagógusokra, könyveket kell levenniük a polcról. A könnyebb ellenállás lehetősége pedig ebben az irányban található. Mason városának iskolái is emellett döntöttek, egy gyors wikipédiás szűrés után és megkérdezték a ChatGPT-t, hogy mely könyvekben van szexuális aktus.

chatgpt

(Fotó: Jernej Furman // CC-BY)

A ChatGPT is hibázik

A Popular Science szerint így került indexre a The Kite Runner, a Szolgálólány meséje valamint az I Know Why The Caged Bird Sings a klasszikus amerikai szerzőtől, Maya Angeloutól. A körzet vezetője azzal védekezett, hogy az állami törvénybe foglalt könyvtárszabályozást be kell tartaniuk, ugyanakkor nincs idejük átolvasni a teljes könyvtárat. Ráadásul a törvény sem fogalmaz egyértelműen.

Pechjükre a ChatGPT sem az egyértelmű válaszairól ismert. Attól függően, hogy hogyan kérdezik meg, a szoftver eltérő válaszokat dob ki. A The Verge több kérdéssel is megpróbálkozott és eltért, hogy a ChatGPT szűrnivalónak vagy megengedhetőnek tartotta-e a regényeket.

Az iskolakörzet vezetője szerint a lista a szülői kéréseknek megfelelően módosulhat az év folyamán.

(Fotó: Jernej Furman // CC-BY)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram