2023. augusztus 15.

Fizet az Apple az iPhone-ok trükkös akkuja miatt

2017-ben robbant ki a botrány, mert az Apple úgy írta meg a telefonjainak vezérlő szoftverét, hogy az elhasználódó akkumulátorok töltésének csökkenését a készülék lassításával ellensúlyozzák.

A cég azzal érvelt, hogy így megakadályozható az üzemidő csökkenése, a felháborodott felhasználók azonban szívesebbe döntöttek volna maguk a kérdésben. Az ügyet a mai napig batterygate néven emlegeti a sajtó.

A 2017-ben naprakésznek számító, az ügyben érintett iPhone 6 és 7 készülékeket azóta minden érintett lecserélte valószínűleg. A csoportos perek és fellebbezések azonban lassan haladtak. A bíróság mostanra eldöntötte, hogy az érintetteknek pénz jár vissza a vásárlásuk után, amihez maholnap hozzá is juthatnak.

apple iphone

(Photo: Alvy / Microsiervos)

A telefononként visszautalt nagyjából 65 dollárból ugyan nem lehet sarokházat vagy vízparti ingatlant venni. Ugyanakkor a technológia történetének legnagyobb olyan pere zárul, amelyet a felhasználók nyernek meg. Az Apple-nek az ügy minimum 130 millió és maximum félmilliárd dollárjába fog kerülni. Nem olyan összegek, amelyek földhöz vágják a céget.

Kárigényt már nem lehet bejelenteni, ennek 2020 októbere volt az utolsó határideje.

(Photo: Alvy / Microsiervos)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram