2023. július 13.

Ez nem csak vírusirtó: itt a Digitally Immune System, ami új alapra helyezi a számítógépes rendszerek védelmét

A 2020-as évek legnagyobb kihívásai közé tartozik a számítógépek védelme egyéni szinten, és a nagyobb rendszerek szintjén is. A Digitally Immune System (DIS) vagyis Digitális Immunrendszer nem feltétlenül jelent új védelmi szoftvereket, hanem a védelem szemléletmódját változtatja meg.

A Digitally Immune System (DIS) olyan átfogó keretrendszer, amelyet a számítógépes rendszerek és hálózatok digitális fenyegetésekkel szembeni védelmére terveztek, beleértve a rosszindulatú programokat, a kibertámadásokat és az illetéktelen hozzáférést. Technológiai intézkedések, biztonsági protokollok és legjobb gyakorlatok kombinációját foglalja magában a szervezet vagy egyén általános kiberbiztonsági helyzetének javítása érdekében. Mindez a minden jelszót megfejtő kvantumszámítógépek világában lesz különösen fontos.

dis, digitally immune system

Digitally Immune System, az emberi immunrendszer mintájára

A Digitális Immunrendszer koncepcióját az emberi immunrendszer ihlette, amely megvédi a szervezetet a különféle kórokozók és betegségek ellen. Az emberi szervezethez hasonló módon a DIS célja, hogy olyan több kapus védelmi mechanizmust biztosítson, amely képes észlelni, megelőzni és mérsékelni a lehetséges digitális fenyegetéseket, minimalizálva az adatlopás vagy a károsodás kockázatát.

A digitális immunrendszer fő összetevői általában a következők:

Kockázatértékelés: A rendszeren vagy hálózaton belüli lehetséges sebezhetőségek, kockázatok és gyengeségek azonosítása és értékelése.

Biztonsági intézkedések: Egy sor biztonsági intézkedés megvalósítása, például tűzfalak, behatolásérzékelő rendszerek (IDS), behatolásgátló rendszerek (IPS), víruskereső szoftverek és titkosítási protokollok a különféle típusú fenyegetések elleni védelem érdekében.

Folyamatos megfigyelés, monitorozás: Megfigyelő eszközök és technikák alkalmazása a rendszer, a hálózat, és a felhasználói tevékenységek aktív figyelésére, minden gyanús vagy rendellenes viselkedés észlelésére, amely biztonsági rést jelezhet.

Eseményreakció: Eljárások és protokollok létrehozása a biztonsági incidensek hatékony és eredményes kezelésére. Ez magában foglalja a biztonsági rések azonnali észlelését, befoltozását, elemzését és enyhítését.

Felhasználói tudatosság növelése és képzés: A digitláis rendszerekben ma is a legnagyobb biztonsági kockázatot általában maga az emberi tényező, vagyis a felhasználók jelentik. A felhasználók felvilágosítása a biztonságos digitális viselkedés bevált gyakorlatairól, például a gyanús hivatkozások és mellékletek elkerüléséről, erős jelszavak használatáról, és az érzékeny információk megosztásáról tehát kulcskérdés.

Rendszeres frissítések és javítások kezelése: A legkönnyebben úgy jutnak be a rendszerünkbe, hogy ha elavult szoftverek, elhanyagolt frissítések biztonsági réseit találják meg. Ezért nagyon fontos annak biztosítása, hogy minden szoftver, alkalmazás és rendszer naprakész legyen a legújabb biztonsági javításokkal és frissítésekkel a sebezhetőségek kiküszöbölése érdekében.

A felhasználóknak is kényelmesebb lehet

Mindezt ötvözni lehet olyan biztonsági megoldásokkal, amelyek kényelmesebbek és gyorsabbak a hagyományos felhasználónév/jelszó párosnál, így gyorsabb és felhasználóbarát lehet, ezért a UX részeként is tekinthetünk rá. A szakértők azt jósolják, hogy a DIS-t 2025-ig bevezetõ vállalatok 80%-kal csökkenthetik az ügyfelek biztonságra fordított idejét a biztonsági kockázatok növelése nélkül, ami biztosan nagy verselőnyt jelent majd a mindennapi használat során.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram