2023. július 03.

A kvantumszámítások és az Egde computing már a köztünk vannak, de mire használjuk őket?

A kvantumszámítás máris hatással volt az üzletre és a technológiára, és a bizonyítékok azt mutatják, hogy tovább fog növekedni.

A kvantumszámítógép egy olyan típusú számítógép, amely a kvantummechanikai jelenségeket használja a számítási feladatok végrehajtására. Míg hagyományos számítógépek bináris rendszerben (bitekben) tárolják az információt és végzik el a számításokat, addig a kvantumszámítógépek kvantumbitekben (qubitekben) tárolják és dolgozzák fel az információt.

A kvantumbitek a kvantummechanika alapelveinek köszönhetően olyan jelenségeket használhatnak ki, mint például a kvantumegyidejűség és a szuperpozíció. Ennek az állapotnak a legfontosabb hozadéka, hogy egy qubit nem csak az 0 vagy 1 állapotban lehet, mint a hagyományos számítástechnikában, hanem egyszerre lehet mindkét állapotban, amíg megfigyelésre nem kerül. Ez a jelenség lehetővé teszi a párhuzamos számítások végrehajtását, és az információval való egyszerre történő manipulációt.

Ezért aztán a kvantumszámítógépek potenciálisan nagyon hatékonyak lehetnek bizonyos problémák megoldásában, amelyek a hagyományos számítógépek számára rendkívül nehezek vagy időigényesek lennének. Az adatbiztonság terén például forradalmiak lehetnek, mert a kvantumszámítógépek hatékonyan megoldhatják a faktorizálást, amely alapja a mai titkosítási rendszereknek, vagy fontosak lesznek a kvantummechanikai szimulációk, amelyek lehetővé teszik például az anyagok és molekulák viselkedésének modellezését, így exponenciálisan gyorsítva fel a tudományos kutatásokat.

kvantumszámítás

Mire használjuk ma a kvantumszámításokat?

Mégis a cégek ma elsősorban adatelemzésre használják a kvantumszámításokat. Sundar Pichai, a Google és az Alphabet vezérigazgatója egy 2023. február 22-i Google blogbejegyzésében jelentett be egy kvantum AI-kutatásban elért úttörő eredményt. A kutatók akkor mutatták be először, hogy az adatelemzés során qubit számának növelése (vagyis a több és gyorsabb számítás) csökkentheti a hibákat az adatelemzések terén. Vagyis a Google Quantum AI kutatói először mutatták be kísérleti úton, hogy a qubitek számának növelésével csökkenthető a hibák száma, így ma már biztos, hogy az internetes kereskedelem fejlődésében nagy ugrás lesz a kvantumszámítás általánossá válása.

Ezzel a technológiával annyival jobb hatékonysággal lehet kikövetkeztetni és kiszolgálni a vásárlók igényeit, hogy a kvantumszámításokat még az idén radikális mértékben fogják elkezdeni használni az adatelemzés ágazataiban. 

A Precedence Research jelentése szerint 2022-ben a kvantumszámítástechnika értéke elérte a 10,13 milliárd dollárt, az előrejelzések szerint 2030-ra 125 milliárd dolláros növekedés várható ebben a szektorban.

Az Edge computing segíti adatokkal a kvantumszámításokat

A Edge computing egy elosztott információtechnológiai architektúra, amelyben az ügyféladatokat a hálózat perifériáján dolgozzák fel, a kiinduló forráshoz lehető legközelebb. A "klasszikus" hálózatokban az adatok átmennek egy adatközponton, ahol a rendszer elemzi és értékeli őket, és ezután reagál rájuk. Egy valós időben történő internetes vásárlás alkalmával például azonban ez már túl hosszú időt igénybevevő útvonal. Ezért az adatokat minél közelebb a vásárlókhoz, ügyfelekhez elemzik, és gyorsan, még a vásárlás közben reagálnak a begyűjtött és keletkező adatok alapján.

Mindez azért is lett fontos, mert az IoT technológia fejlődése további adatokat kínál ehhez. A vállalkozásokat ma elárasztja az adatok óceánja, és a valós időben működő érzékelőkről és IoT-eszközökről rutinszerűen hatalmas mennyiségű adat gyűjthető távoli helyekről illetve minden internetre kapcsolt eszköz működési környezetéből. Az Edge technológia eredménye például a valós idejű üzleti betekintés, amikor a berendezések karbantartására vonatkozó előrejelzések vagy más végrehajtható válaszok kerülnek vissza a fő adatközpontba a karbantartási felülvizsgálatra és a céges ügyintézők egyéb interakcióira lehetőséget adva.

Ennek a folyamatosan növekvő adatmennyiségnek az elemzése, a Mesterséges Intelligenciával megnövelve elképesztően hatékony lehet, ha a kvantumszámítógépek is munkába állnak.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram