2023. november 07.

Itt van Grok, Elon Musk Mesterséges Intelligenciája az X-ben

A korábban Twitter néven ismert X új Mesterséges Intelligenciát vezet be, amely kíváncsi és ember-szerű lesz.

Az új Mi neve Grok, és ez lett Elon Musk xAI első modellje, amelyet egyelőre korlátozott közönség számára tesznek hozzáférhetővé.

Az xAI végső célja a „jó mesterséges általános intelligencia (AGI)” felépítése – az emberhez hasonló intelligencia egy olyan formája, amely széleskörű tanulási, alkalmazkodási és problémamegoldási képességekkel rendelkezik – amely „maximálisan kíváncsi” és „igazságkereső” .

Elon Musk Mesterséges Intelligenciájának induló vállalkozása, az xAI bejelentette első AI-modelljének kiadását. Musk megerősítette, hogy a csevegőbot neve Grok, utalva Robert Heinlein 1961-es tudományos-fantasztikus regényére, a Stranger in the Strange Land-re. Grok a regény alapján azt jelentheti, hogy „intuitívan megérteni valakit” vagy „befogadni valamit, amíg a részeddé nem válik”.

A Grok először egy „válogatott csoport" számára lesz elérhető a korai bétaverzióban, majd az X közösségimédia-platform összes Premium+-előfizetője számára. Ez lesz az első termék, amelyet Musk júliusban indított új mesterségesintelligencia-laboratóriuma bocsát ki azzal a céllal, hogy megértse a „az univerzum valódi természetét”.

Az xAI végső célja a „jó mesterséges általános intelligencia (AGI)” felépítése – az emberhez hasonló intelligencia egy olyan formája, amely széleskörű tanulási, alkalmazkodási és problémamegoldási képességekkel rendelkezik – amely „maximálisan kíváncsi” és „igazságkereső” . Az xAI-nál Musk vezető mesterségesintelligencia-kutatókból álló csapatot vezet, akiket olyan magas besorolású cégektől bérelnek fel, mint a Google DeepMind, az OpenAI, a Microsoft és más jelentős mesterséges intelligencia-laboratóriumok.

mesterséges intelligencia

Miért fontos Grok, az új Mesterséges Intelligencia?

A bevezetés csaknem egy évvel azután következett be, hogy az OpenAI megjelentette és nyilvánossá tette a ChatGPT-t, ami a generatív AI-termékek hullámát és a „nagy nyelvi modellekért” folytatott globális versenyt váltotta ki. A milliárdos vezérigazgató korábban aggodalmának adott hangot az OpenAI termékeinek elfogultságával kapcsolatban, amely cégnek egyébként 2015-ben társalapítója volt, majd 2018-ban távozott. Az elfogultsági problémák megoldása érdekében azt állította, hogy egy „TruthGPT”-n dolgozik, amely a Microsoft Bing MI-jének és Google Bardnak a versenytársa lehet.

A hírt úgy tették közzé, hogy a SpaceX és a Tesla vezérigazgatója vendégszerepelt Rishi Sunak brit miniszterelnökkel a globális Mesterséges Intelligencia-csúcstalálkozón, ahol nyilványos beszélgetést folytattak a Mesterséges Intelligencia jövőbeli lehetőségeiről és kockázatairól.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram