2023. november 14.

Újabb lépés: a ChatGPT chatbotból nyílt platform lesz

Az OpenAI terméke a ChatGPT egy nagy nyelvi modellel rendelkező chatbot. A Microsoft közeli cég tervei között azonban mindig szerepelt, hogy megnyissák az emberek előtt, és egy Mesterséges Intelligencia platformmá alakítsák.

Egy olyan gyorsan fejlődő iparággal, mint a mesterséges intelligencia, nehéz lépést tartani.  Múlt héten például a Mesterséges Intelligencia területén az OpenAI tartotta az első olyan fejlesztői konferenciát, amely feltehetően számos elkövetkező lesz. A vitaindító során a vállalat egy csomó új terméket mutatott be, többek között a GPT-4 továbbfejlesztett változatát, az új szövegfelolvasó modelleket és a képgeneráló DALL-E 3 API-t.

Nyílt lesz a ChatGPT

De kétségtelenül a legjelentősebb bejelentés a GPT-kről szóló volt.

Az OpenAI GPT-i lehetőséget biztosítanak a fejlesztők számára, hogy saját, az OpenAI modelljein alapuló párbeszédes MI-rendszereket építsenek, és közzétegyék azokat az OpenAI által működtetett online piacon, amit GPT Store néven indítanak. Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman szerint hamarosan a fejlesztők akár bevételszerzésre is képesek lesznek a GPT-kből annak alapján, hogy hányan használják őket.

Ez nyilván hatalmas lépés, hiszen az egyedi problémákra fejlesztett GPT-ket más tovább fejlesztheti, és hamarosan mi is találhatunk MI-t, hogy segítsen a speciális problémáink megoldásában.

chatgpt

A fejlődés iránya adott, és nem is kell hozzá fejlesztő

Az OpenAI váltása mesterséges intelligencia-modell-szolgáltatóról platformra, az biztos, hogy érdekes és forradalmi – de nem éppen váratlan. A startup márciusban megmutatta az ambícióit azzal, hogy elindította a ChatGPT bővítményeit, a mesterséges intelligencia által vezérelt chatbotot, amely első alkalommal vont be harmadik feleket az OpenAI modell ökoszisztémájába.

A konferencián résztvevők visszajelzései szerint  GPT-élmény kisebb zökkenőkkel, de működött a demókban – és az többé-kevésbé úgy működik, ahogy hirdették. Ami a legfon tosabb, hogy a GPT-k nem igényelnek kódolási tapasztalatot, és olyan egyszerűek vagy összetettek lehetnek, ahogy a fejlesztő kívánja. Például egy GPT megtanítható egy szakácskönyv-gyűjtemény alapján, hogy választ tudjon feltenni egy adott recept összetevőivel kapcsolatban. Vagy egy GPT bekebelezheti a vállalat saját kódbázisait, hogy a fejlesztők ellenőrizhessék stílusukat, vagy a bevált gyakorlatokkal összhangban generálhassák a kódokat.

A GPT-k hatékonyan demokratizálják a generatív AI-alkalmazások létrehozását – legalábbis az OpenAI modellcsaládját használó alkalmazások esetében. És az OpenAI riválisainak – legalábbis az olyan riválisoknak, amelyek a Big Tech cégek támogatása nélkül dolgozak – villámgyorsan lépniük kell, és megvizsgálni a GPT-k működését és hatásait.

A nyílt GPT feleslegessé ugyanis azokat a tanácsadó cégeket, amelyek üzleti modellje az ügyfelek számára alapvetően GPT-k vagy ahhoz hasonló rendszerek építése körül forog. A fejlesztői kapacitással rendelkező ügyfelek számára pedig kevésbé vonzóvá teheti azokat a modellszolgáltatókat, amelyek nem kínálnak semmilyen alkalmazáskészítő eszközt, tekintettel annak bonyolultságára, vagyis hogy a szolgáltató API-jait a meglévő alkalmazásokba és szolgáltatásokba kell beleépíteni.

Vállalati internet: Tarr.hu

 

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram