2023. október 13.

Hiányzó újrahasznosítás: Félmilliárd újrahasznosítható apró műszaki cikket dobtak ki tavaly

Kinél ne lenne a fiókok mélyén kis akkuval működő elemlámpa, karácsonyi égők, régi elektromos cigaretta dobozok, USB pendrive és egyéb apró műszaki cikk, amivel nem tudunk mit kezdeni. Általában egy ideig tartogatjuk, utána a szemétbe kerül, mert nem lehet kényelmesen leadni sehol. Eetleg nem is gondolnánk, hogy újrahasznosítással még értékes lehet. Jöhet a kötelező visszaváltás az elektronikai boltokban.

Az újrahasznosítással foglalkozó brit Material Focus kutatása kimutatta, hogy tavaly közel félmilliárd kis elektromos eszközt, például kábeleket, lámpákat, miniventilátorokat és eldobható elektromos cigarettákat dobtak ki.

Ezeket a "Fast Tech" cikkeket, a Fast Fashion elektromos változatának nevezik a szakártők, mivel nagy a környezeti terhelésük, sőt, ezek a leggyorsabban növekvő e-hulladék-típusok. A kutatás szerint egy átlagos brit otthonban nem kevesebb 30 használaton kívüli apró elektromos eszköz porosodik. Pedig ezek a tárgyak értékes nyersanyagokat tartalmaznak, és mindegyik újrahasznosítható.

A BBC írása szerint Material Focus nonprofit  szervezet 2000 ember bevonásával végzett felmérést az Opinium Research segítségével. A válaszok alapján kiszámították, hogy tavaly 471 millió "Fast Tech" tárgyat dobtak ki az Egyesült Királyságban, köztük:

260 millió eldobható elektromos cigaretta
30 millió LED-es, napelemes és dekorációs lámpa
26 millió kábel
10 millió USB pendrive
7 millió vezeték nélküli fejhallgató
5 millió mini ventillátor

Ezeknek a cikkeknek az átlagos ára körül-belül 1900 forint, és ez arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy eldobhatónak tekintsék őket, bár nem mindig arra tervezték őket.

Értékes lehet az újrahasznosításuk

Mindegyik értékes nyersanyagokat tartalmaz, például rézhuzalokat és lítium akkumulátorokat, amelyek az újrahasznosítási folyamat során visszanyerhetők.

Ám az áruk miatt lehet, hogy az emberek nem veszik észre, hogy értékes anyagokat tartalmaznak, és idővel egyszerűen a szemetesbe dobják őket, ami azt jelenti, hogy mindent elveszítünk bennük, ahelyett, hogy újrahasznosítanánk őket valami új termékbe.  A kutatás üzenete, hogy minden, amiben van dugó, akkumulátor vagy kábel, az újrahasznosítható, és van valahol a közelben egy hely, ahol leadhatjuk.

A kép hasonló világszerte. A Waste Electrical and Electronic Equipment Forum kutatása szerint a fogyasztók évente 9 milliárd kg kábelt, játékot, e-cigarettát, mini ventillátort és hasonló eszközöket dobnak ki, amelyeket gyakran nem is ismernek el e-hulladéknak.

A Material Focus kutatása azt is kimutatta, hogy 2017 óta csökken az elektromos hulladék mennyisége. Ennek részben az az oka, hogy sok elektromos cikk könnyebb most, kevesebb benne az anyag, de azért is, mert az újrahasznosítási arányok emelkedtek. Az emberek 60%-a ma már azt mondja, hogy újrahasznosítja elektromos berendezéseit.

Ám sok embernek vannak olyan használaton kívüli elektromos eszközei is, mint a kábelek, mobiltelefonok és távirányítók, amelyek most csak porfogónak jók – háztartásonként 30 darab ilyen eszközzel számolhatunk, amelyek mind jól hasznosíthatók lennének.

újrahasznosítás, e-hulladék

A döntéshozók most azt szeretnék elérni Nagy-Britanniában, hogy minden elektromos cikket árusító kiskereskedőnek, legyen az online vagy valós bolt, segítenie kell az ügyfeleknek a régi elektromos termékeik ártalmatlanításában – függetlenül attól, hogy eredetileg hol vásárolták őket. Ez a tartós fogyasztási cikkekre az elektronikus piacon itthon is igaz már, de az apró műszaki cikkeket még nem kell bevennie a kereskedőknek.

A Material Focus felmérése 2000 országosan reprezentatív brit felnőtt körében végzett felmérésén alapul, és a Fast Tech termékkekel foglalkozott illetve az otthon felhalmozott elektromos eszközökkel kapcsolatban tettek fel kérdéseket. Az e-cigaretták adatai egy 5156 felnőtt bevonásával végzett felmérésből származnak.

A Material Focus egy nonprofit szervezet, amely az újrahasznosítás ösztönzésével foglalkozik. Ezt a villamosenergia-termelők által fizetett díjakból finanszírozzák, olyan cégek fizetik ezeket a díjakat, amelyek nem teljesítik a kormányzati újrahasznosítási célokat.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram