2023. szeptember 08.

A Microsoft fizet a felhasználók helyett, ha cég Mesterséges Intelligenciáját használták és ezért szerzői jogi büntetést kapnak

A Mesterséges Intelligencia és a szerzői jog nem barátok, ezt eddig is tudtuk. A mások szövegeiből, képeiből, filmjeiből összeszedett tartalom, amelynek többségéről azt sem tudják hogyan és kitől szedte össze azokat az MI, mindez hamar kiverte a biztosítékot a szerzői jogvédő szervezeteknél. A Microsoft most vállalja az esetleges büntetéseket a Copilot néven egy sor termékükbe beépített MI kapcsán.

A Microsoft a 2020-as években elindított több generatív Mesterséges Intelligencia szolgáltatást, amelyet azóta Copilot néven számos Microsoft-termékbe integráltak. A 2022 júniusában megjelent GitHub Copilottól kezdve, amely lehetővé teszi a kódokat nem ismerő felhasználók számára számára a kódírást, a Copilot már elérhető a Windows 11-ben, az Edge böngészőben, a Teamsben, az Outlookban és a Microsoft egyéb vállalati ajánlataiban. Olyan szolgáltatásokra terjed ki, mint a Bing Chat Enterprise, tehát céges és egyéni felhasználók is találkozhattak vele, utóbbiak például az ingyenes MI-alapú Bing szolgáltatásában.

Mesterséges Intelligencia mások szellemi termékéből

A Microsoftnak, a GitHubnak és az OpenAI-nak már most perekkel kellett szembenéznie. A pert indító jogászok azt állítják, hogy a Copilot visszaforgatja a mások szellemi munkájából licencelt kódot anélkül, hogy szerzői jogi részesedést adna az alkotóknak. Emellett szerzők és képzőművészek is pert indítottak, és azt állítják, hogy az MI-cégek illegálisan használták fel munkájukat generatív mesterségesintelligencia-modellek képzésére.

mesterséges intelligencia

A Copilot Copyright Commitment nevű kezdeményezésről írt blogbejegyzésében Brad Smith, a Microsoft jogi vezérigazgatója, aki azt mondta, hogy a vállalat felvállalja az esetleges jogi kockázatokat és követeléseket, mivel egyre több szerzői jog tulajdonosa kérdőjelezi meg, hogyan kezelik az MI-cégek a védett műveket. A Microsoft szerint, ez a vállalás egy már létező irányelvük, az év elején bejelentett átfogó mesterséges AI customer commitments programjának kiterjesztése, vagyis az MI ügyfelekkel szemben kötelezettségeket vállalnak a hasonló esetekben.

A Microsoft elmondta, hogy három okból választotta ezt az utat:

  • szolgáltatásainak igénybevételekor szeretne az ügyfelek mögé állni
  • megérti a szerzői jogok tulajdonosainak aggodalmát is
  • és közben védőkorlátokat épített a szerzői joggal védett anyagokat sértő, MI által generált találatok ellen

Ám a legfontosabb ok az lehet, hogy amennyiben a felhasználókat pénzbüntetésre ítélik az MI használatáért, akkor nem fogják használni a programokat. Smith jelezte, hogy a partnerség egyik oka a szerzői jogi törvények bizonytalanságának kezelése volt anélkül, hogy az embereket elriasztaná a generatív Mesterséges Intelligencia szolgáltatásoktól. „Létfontosságú, hogy a szerzők megőrizzék jogaik feletti ellenőrzést a szerzői jogi törvényben, és egészséges megtérülést szerezzenek alkotásaikból” – írta Smith, de „ más részről biztosítanunk kell, hogy az MI-modellek betanításához és megalapozásához szükséges tartalom ne legyen elzárva egy vagy néhány vállalattól, mert ez megfojtja a versenyt és az innovációt.” Egyes vállalatok felvetették a licencelés és az opt-in engedélyek ötletét, hogy az MI-projektek hozzáférjenek az adatokhoz, és ne sértsék meg a szellemi tulajdonjogokat.

Ezért döntöttek úgy, hogy átvállalják az esetleges büntetéseket, ha a perek a tartalmat gyártó felhasználók számára rosszul végződnének. „Ha egy harmadik fél beperel egy kereskedelmi ügyfelet szerzői jogok megsértése miatt a Microsoft Copilot vagy az általuk generált képek, szövegek használata miatt, akkor megvédjük az ügyfeleinket, és kifizetjük a perből eredő hátrányos ítéletek vagy egyezségek összegét, mindaddig, amíg az ügyfél használta a programokba beépített védőkorlátokat és tartalomszűrőket” – írta Smith.

Ez azért fontos, mert a kereskedelmi, céges partnereit a cég egyszerűbben megvédi, de a Microsoft blogbejegyzése azt sugallja, hogy az olyan szolgáltatások nem kereskedelmi felhasználói, mint az ingyenes MI-alapú Bing, vagyis a mezei felhasználók, akik eddig nem fordulhattak a céghez jogi védelemért, most a védőernyő alá kerültek.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram