2023. június 21.

5 dolog, ami miatt az 5G megváltoztatja a gazdaságot

Bár a világ gazdaságára jelenleg nem kirobbanó növekedés jellemző, az 5G technológia töretlenül növekszik, az 5G-t használó előfizetések már most meghaladták az egymilliárdot, és a tendenciák alapján még az idén elérjük az 1,5 milliárd előfizetést. Miben változtatja meg a vállalkozásokat az idén áttörő technológia?

Nem csoda, ha egy vállalkozás vezetése csak kapkodja a fejét a technológiai változások ütemét látva, elképesztő gyorsasággal törnek előre az újabb és újabb fejlesztések, mint a Mesterséges Intelligencia vagy a VR-technológia. Az 5G előfizetésekről szóló adatok az Ericsson Mobility Report 2023-as júniusi számában szerepelnek, és bár India és Észak-Amerika fűti leginkább a számokat, és Kelet-Európa lassabb ütemben halad, nálunk is hamarosan berobban az 5G nyújtotta lehetőségek bombája, így nem árt felkészülni.

mobiltelefon 5G

Miben hoz változást az 5G?

A legkényelmesebb a nulladik állomás, amiért nem kell tennünk semmit. A gyorsabb adatátvitelnek köszönhetően az 5G technológia következtében lehetővé válik az adatok gyorsabb átvitele és feldolgozása. Így az eddig is internetet, mobilt használó cégek és vállalkozások hatékonyabban tudják kezelni az adatokat, és gyorsabban hozhatnak döntéseket.

1. Nagyobb kapacitás: Az 5G hálózatok sokkal nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint az előző generációs hálózatok. Ez lehetővé teszi a nagy mennyiségű adat egyszerre történő kezelését, például az IoT (Internet of Things) eszközök tömeges használatánál vagy a nagy adatforgalmat igénylő alkalmazások futtatásánál, így akár az okosgyárak újabb generációja jöhet létre.

2. Alacsony késleltetés és megbízhatóság: Az 5G alacsony késleltetése kritikus jelentőségű lehet az olyan alkalmazásoknál, mint az önvezető járművek, az ipari automatizáció vagy a távoli műtétek. Az alacsony késleltetés lehetővé teszi a valós idejű adatátvitelt és az azonnali visszajelzést, ami fokozott megbízhatóságot és hatékonyságot eredményez. Ilyen előny a geolokációs meghatározásban a pontosság is. Amíg a 4G hálózat mondjuk két-hat méter pontossággal képes meghatározni az eszköz helyét, 5G-vel centiméter pontosságot érhetünk el, ez nyilván alapvető előny lesz az önvezető autók terén, és még sok más technológiában.

3. Nagyobb hálózati kapcsolat: Az 5G hálózatok lehetővé teszik a sokkal nagyobb számú eszköz csatlakozását egyidejűleg. Ez a vállalkozások számára fontos lehet az IoT eszközök, szenzorok vagy az okos városok infrastruktúrájának kiépítésekor.

4. Fejlett távközlési szolgáltatások: A távközlési cégek számára egyértelműen a növekedés elsőszámú forrása, mert az 5G lehetővé teszi, hogy új és innovatív távközlési szolgáltatásokat kínáljanak ügyfeleiknek. Például, az augmented reality (kiterjesztett valóság) és a virtual reality (virtuális valóság) alkalmazások, és a magas felbontású videó- és hanghívások jobb minőségben érhetők el az 5G hálózaton. Ez pedig ipari szinten is fontos lehet, hiszen egyre több nagyobb munkagépet, nehezen megközelíthető helyen lévő gépet irányítanak VR-technológiával.

Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója a riport kapcsán fejtette ki: "Erős korrelációt fedeztünk fel az 5G előfizetések számának növekedése és a szolgáltatói árbevétel között: az elmúlt két évben 7 százalékkal növelték meg a forgalmat az 5G-re épülő szolgáltatások, abban a húsz országban, ahol a legmagasabb az 5G előfizetések aránya. Ez az összefüggés világosan jelzi a technológiában rejlő értéket mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók számára.”

5. Ipari automatizáció és okosvárosok: Az 5G technológia hozzájárulhat az ipari folyamatok automatizálásához és az okosvárosok kialakításához. Az alacsony késleltetés és a nagyobb kapacitás lehetővé teszi az ipari rendszerek és az infrastruktúra közötti gyors és megbízható kommunikációt, ami hatékonyabb és gazdaságosabb működést eredményez.

Ez csak néhány példa az 5G technológia által nyújtott lehetőségekre a vállalkozások és a gazdaság számára. Az 5G várhatóan forradalmasítani fogja a kommunikációt, az ügyfelekhez való kapcsolódást és az üzleti folyamatokat, hozzájárulva az innovációhoz és a gazdasági fejlődéshez.

Vállalkozás, internet: Tarr.hu

Illusztráció: Pexels.com

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram