Talán idén bitcoinhoz jutnak a Mt. Gox károsultjai

Lassan elkezdődik el a Mt. Gox bitcointőzsde összeomlásakor károsodott ügyfelek kártalanítása. Az ügy 2014 óta húzódik.

Az első nagy bitcoinos botrány volt az amatőrök által, nem biztonságos szoftver használva működtetett Mt. Gox tőzsde feltörése. 2014-ben egyik napról a másikra eltűnt a tőzsde kasszájából 850 ezer bitcoin. Azóta is ez a legnagyobb kriptóhoz kapcsolódó bűncselekmények egyike.

Mi lehet a megoldás?

A rehabilitációs terv jelenlegi állapotában döcögősnek néz ki. Az egykori felhasználóknak ki kell választaniuk az ügyeket intéző tőzsdék egyikét, majd az igényeik benyújtása utána még 3 hónapot várni. A visszatérítést várhatóan bitcoinban, bitcoin cashben vagy valódi pénzben lehet majd kéri.

bitcoin

(Fotó: Ivan Radic CC-BY)

A kompenzációs tervet ugyan már 2018-ban engedélyezte a japán bíróság. Még így is lehet, hogy egy-két hónap csúszás beépül a folyamatba. Elvben 2023. októberének végéig kellene lezárulnia a programnak, de a Tokiói Kerületi Bírság kitolhatja ezt a határidőt - áll a kártalanító csoport közleményében.

Bitcoinban lehet kártalanítani

Idén februári hírek szerint a két legnagyobb károsult bitcoinban szeretné megkapni a betétjeit. Illetve azt a pénzt, ami azok után jár. Ez nagyjából a hackerek által ellopott betétjeik 21 százalékát teszi majd ki. Azért döntöttek emellett, mert így a nagyobb mérvű bitcoin eladás nem fogja csökkenteni a kriptovaluta árfolyamát.

A helyzetet természetesen rontja, hogy 2014-ben, a tőzsde feltörésekor az elvitt 850 ezer bitcoin ára 460 millió dollárra rúgott. A támadók 142 ezer bitcoint, 143 ezer bitcoin casht és 69 milliárd jent hagytak hátra. Mára a kriptovaluták értéke jelentősen megváltozott. Pusztán 35 ezer bitcoin és 34 ezer bitcoin cash eladásával 400 millió dollárhoz jutott a kártalanító tröszt.

Üzlet és internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram