Botrányoktól sem mentes a Twitter-utódok harca

Nincs még egy olyan technológiai vezető, aki pár lépésben annyira el tud durvítani egy vitát, mint Elon Musk. A Twitter tulajdonosa már felvetette, hogy esetleg meg kellene verekedniük Mark Zuckerberg Meta-vezérrel majd később péniszméregetési versenyt is javasolt.

A két vezető között van azonban egy már zajló és komolyabb téttel kecsegtető verseny is. A közelmúltban elindult Threads a Twitter kihívójának készült, és arra épül, hogy a Facebooknak és az Instagramnak a felhasználóit a cég könnyen meg tudja győzni arról, hogy egy újabb terméküket használatba vegyék.

A Threads nem egy az egyben klónja a Twitternek, nincs például kronologikus nézete a posztoknak, illetve alap funkciók is hiányoznak. Azonban más most is egy elindítható minimális termékverzió. A szolgáltatás ugyan nem érhető el az EU-ban, mert a megoldásai sértik a GDPR adatvédelmi törvényt, ám így is elég komoly felhasználóbázis számára lehet alternatíva a Musk által káosszá változtatott Twitter helyett.

twitter, threads

(Fotó: Abraham Williams CC-BY-SA)

A korábbi vezér új Twittere

Korábban indult, mégis kisebb a pezsgés egy másik, korábbi Twitter-vezér, Jack Dorsey új közösségi oldala körül. A Bluesky nevű, a régi Twitterre emlékeztető oldal egyelőre csak meghívóval érhető el, ezeket pedig csak nagyon kis számban adja ki az oldal. Hosszú sorok állnak a regisztrációs lehetőségért, mint annak idején az iWIW-ért. Pedig a szolgáltatáson kívül nagyobb a pezsgés, mint belül. A Bluesky egyelőre jobban hasonlít egy kisvárosi kocsmára, délelőtt 11-kor, mint egy forgalmas közösségi oldalra. Ez persze részben mellette is szól, jóval barátságosabb az atmoszférája, mint bármelyik másik közösségi szolgáltatásé.

Még két olyan kihívó van, amit meg kell említeni. A The Post az indulást követően népszerű volt az újságírók között. Azonban a neve miatt már megtalálni sem egyszerű, és egy ideje el is tűnt a közbeszédből. A sorsa a legjobb indulattal is bizonytalannak nevezhető.

Bármennyire furcsán hangzik, de a mamut a jövő

A teljes közösségi webet új alapokra helyező Mastodon hálózat pedig lassan növekszik. Ez nem egy vezérigazgató egy cége, hanem egymástól függetlenül üzemeltetett szerverek sokasága, amelyek felhasználói képesek üzenetet küldeni egymásnak és feliratkozni a másik hírfolyamára. A Mastodon nem annyira kényelmes, mint az összes többi központosított szolgáltatás, ugyanakkor a techológia jellegénél fogva védett az ellen, hogy egy vezető felvásárolja és átalakítsa a közösségi hálót. A Mastodon ilyen tekintetben a webbel vagy az emaillel rokon, a hálózat összes résztvevő szervere felett nem lehet átvenni a hatalmat. Ez pedig a Twitternél történt változások óta egy vonzó jellemző.

(Fotó: Abraham Williams CC-BY-SA)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram