Twitter-gyilkost fejleszt az Instagram is

A Meta, illetve még pontosabban az Instagram is beszállt a Twitterben csalódott felhasználók átcsábításába. A cég a dolgozóknak már megmutotta a készülő Twitter-kihívóját.

Az Elon Musk tulajdonába került Twitter nem mentes a problémáktól. Akadozó alapszolgáltatások, elszabaduló spam és megnövekedett mennyiségű gyűlöletbeszéd mérgezi az internet közterét. A Post és a Bluesky arra számít, hogy ők lehetnek a következő nagy közösségi felület, a Mastodon pedig, bár nem akar közvetlen Twitter utód lenni, de befogadta azokat, akik a teljesen eltérő kultúrájú szolgáltatásból oda menekültek.

Chris Cox, a Meta termékekért felelős vezetője bemutatta a héten a Twitterre adott válaszuknak nevezett, egyelőre Project 92-ként emlegetett közösségi szolgáltatásukat. A termék érdekessége, hogy a decentralizált módon épül fel, az Activity Pub protokollt használja. Ez lehetővé teszi, hogy más, a protokollt ismerő kliensprogramok vagy szolgáltatások beszélhessenek egymással. Ideális esetben akár a Bluesky-os ismerőseinket is követhetjük, annak ellenére, hogy mi például a Project 92-t használjuk. Ugyanez a nyílt felépítés könnyen hordozhatóvá teheti az adatainkat.

twitter vs instagram meta

Problémát csupán az jelenthet, hogy a Meta hírneve sem a legjobb, ha közösségi szolgáltatásokról van szó.

A Facebook már rég nem a fiatal netezők platformja, az Instagramot pedig a reklámok és az ajánló algoritmus erőltetésével tették nehezen szerethetővé. Ezen pedig még az sem igazán fog segíteni, ha Ophra-val és a Dalai Lámával tárgyalnak, hogy használja majd az alkalmazást.

Bármelyik alkalmazás is lesz a nyertes, nem feltétlenül a hírességek teszik azzá. Ahogy a streaming is változik, a social media felületek is, a pedig Twitternek az a legkomolyabb előnye, hogy több közösség egymástól függetlenül jelen van rajta. Az ember követheti egyszerre a rendkívül erős, nagyon naprakész rádiócsillagász Twittert, ahol a tudományos lapok követésénél is gyorsabban értesülhet új tudományos hírekről, és közben ugyanazzal a felhasználóval követheti a sci-fi írók, agrárszakértők vagy polgárjogi aktivisták eszmecseréit is. Természetesen akadnak hírességek is, de legalább annyira fontos, hogy a több összeszövődő közösség miatt nehéz úgy otthagyni a szolgáltatást, hogy az embernek ne legyen hiányérzete.

Digitális üzleti ajánlatok.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram