2023. június 16.

Mire jók a digitális ikrek, és miért fontosak a gazdaságban?

Egyre épülnek a hidak a digitális világ és a valóság között, és ez mindenkinek jó lehet.

A digitális ikrek valós folyamatok, műveletek vagy termékek virtuális szimulációi, amelyek segítségével új ötletek tesztelhetők biztonságos digitális környezetben. A tervezők és mérnökök digitális ikreket használnak fizikai objektumok újrateremtésére a virtuális világokban, így minden elképzelhető körülmény között tesztelhetik a valós kísérletek magas költségei nélkül. 2023-ban még több digitális ikerpárt fogunk látni, a gyáraktól a gépipartól az autókon át a precíziós egészségügyig és persze az építészetig. A digitális iker technológia az Ipar 4.0 egyre fontosabb mérföldköve lesz, vagyis a legújabb ipari forradalom egyik motorjává válik.

Ezt a folyamatot a 3D nyomtatás fejlődése (tágabban a számítástechnika töretlen fejlődése) és a digitális iker technika folyamatos fejlesztése fűti, és évről-évre olcsóbbá teszi a tervezés, tesztelés és a gyártás-működtetés folyamatát.

digitális ikrek 3D nyomtatás

A digitális ikrek a 3D nyomtatással kiegészülve gyors megoldást jelenthetnek - Illusztráció: Pexels.com

Ha egy bonyolult gép, épület mellé létrehozunk egy digitális ikret, gyorsan és olcsón kipróbálhatjuk rajta a változtatásokat, fejlesztéseket, amivel meggyorsíthatjuk a megújításuk vagy akár a karbantartásuk folyamatát. Nem véletlen, hogy az építészet terén gyorsan népszerűvé vált a digitális iker technológia, hiszen az épületek felújítása, az épületgépészet terén rendkívül hatékonyan használható.

A 3D nyomtatásnak is lendületet adtak a digitális ikrek

Sok esetben a virtuális világban végzett tesztelés után a mérnökök módosíthatják és szerkeszthetik az alkatrészeket, majd 3D nyomtatási technológia segítségével létrehozhatják azokat a valós világban.

De teljes munkafolyamatok, egész gyárak, gyártósorok működése is modellezhető a digitális ikrekkel. A belső hálózatok, az internet és a IIoT (az ipari dolgok internete) lehetővé teszik itthon is a digitális ikrek létrehozását, aminek segítségével elemezni, fejleszteni lehet a termelés hatékonyságát, akár csökkenteni az energiafelhasználást vagy új munkafolyamatokat beépíteni a meglévők közé. Ezek a vezérlőrendszerek valós időben képesek javítani a termelékenységet, de az okos és intelligens, tehát Mesterséges Intelligenciával támogatott eszközök akár maguk is képesek optimalizálni a folyamatokat emberi közbeavatkozás nélkül.

Így a digitális ikrek használata olyan hatékonyságot növelő eszköz lehet, amely igazi verselőnyt nyújt a használójának.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram