Majdnem elloptak egy chipgyárat a Samsungtól

Volt egy mondás, amely szerint, ami nincs odaszögelve, azt el lehet lopni. Ennek az igazságát azonban a szellemi tulajdon felülírta. Egy chip ellopásánál jobb üzlet a tervének az eltulajdonítása. És, amire a Samsung kénytelen volt rájönni, hogy a chiptervném még jobb zsákmány a teljes gyár lenyúlása.

Egy 65 éves, korábban a Samsung SK Hynix nevű leányvállalanál igazgatóként dolgozó férfit azzal vádoltak meg a dél-koreai hatóságok, hogy üzleti titkokat tulajdonított el azzal a céllal, hogy Kínában a Hynix-éhez hasonló chipgyárat építsen. Az adatlopás 2018-ban és 2019-ben történt. A tervezett gyár pedig a Hynix-étól alig másfél kilométerre, a határ másik oldalán Hszianban épült volna fel.

chip alaplap

(Fotó: Peter Woodman CC-BY)

Nem lett chip üzlet

Az üzlet azért esett kútba, mert a kémkedési és gyárépítési tervet finanszírozó - a feltételezések szerint tajvani - cég visszalépett. Így viszont a tajvani cég által megígért hatmilliárd dolláros befektetés híján nem tudtak építkezésbe fogni. Ugyanakkor egy teszt üzemre a vád szerint kapott pénzt kínai és tajvani forrásokból a vezető.

A megvádolt vezető 18 évet dolgozott egy félveztőipari cégnek, majd egy másiknak további tízet, és több gyár felépítésében is részt vett. Akármelyik cég is akart magának félvezető-gyárat lopni, jó embert talált meg a feladatra. Emellett az ügyészség szerint 200 embert is átcsábított volna magával az új munkahelyére a vádlott.

A vádlott igazgató ellen a versenytörvény megsértése mellett az iparvédelmi törvény megszegését hozták fel. Vele együtt összesen hét ember érintett az ügyben

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram