2023. augusztus 04.

A digitális fejlődés gátja nem a gép, hanem az ember és a tehetségek hiánya

A hihetetlenül felgyorsult, és folyamatosan gyorsuló technológia világa sok kihívással néz szembe, a zöldítés kérdéseivel, jogi problémákkal, az energiaigénnyel, a különleges nyersanyagok felhasználásával, de leginkább a tehetségek hiánya hátráltatja az iparágat.

A McKinsey Technology Council kutatása szerint a munkaerőpiacon a technológiai szakmákban a kreatív, jól képzett és tehetséges dolgozók hiánya a növekedést korlátozó legfőbb probléma. Mára már hatalmas szakadék tátong a technológiai trendek értékének megragadásához szükséges készségekkel rendelkező emberek iránti kereslet és a rendelkezésre álló tehetségek száma között. A McKinsey 3,5 millió állásajánlatot tartalmazó felméréséből kiderül, hogy a legnagyobb keresletű készségek közül kevesebb, mint feleannyi munkaerőt találnak a cégek, mint amennyire szükségük lenne. És az igény ezekre a munkákra, állásokra egyre csak nő a cégek részéről.

A tehetségek megtalálása és megtartása vagy átképzése a legfontosabb feladat

A vállalatok számára így a legfontosabb kérdéssé válik a tehetségek felkutatása és gondozása. Folyamatosan készen kell állniuk arra, hogy reagáljanak az állandó és jelentős változásokra, és vonzó értékajánlatot nyújtsanak azoknak a technológiai szektorban dolgozó tehetségeknek, akiket szeretnének felvenni és megtartani.

A másik fontos kihívás az átképzés lehetősége, hiszen így belülről pótolhatják a munkaerőt, és erre az új helyzetben valóban sok lehetőség adódik, ugyanis az új technológiák némelyike (például az MI) felgyorsítja a munkaerő átalakulásának ütemét. Az elkövetkező évtizedben a munkavállalók munkával töltött idejének 20-30 százaléka átalakulhat az automatizálási technológiák révén, ami jelentős változásokat eredményezhet abban, hogy a munkavállalónak milyen készségekre lesz szüksége a munkájában. A vállalatoknak pedig továbbra is meg kell vizsgálniuk, hogyan módosíthatják a szerepköröket, vagy fejleszthetik a munkavállalóikat az új, személyre szabott munkaköri követelményeknek megfelelően.

Illetve ebben a helyzetben éberen kell figyelniük a piacot, például a technológiai szektorban a közelmúltban történt elbocsátások (A Facebook Metaverzum részlege, a Twitter körüli botrányok, és így tovább) a többi iparág számára jelentenek előnyt, amelyek küzdöttek azért, hogy megnyerjék a vonzó jelöltek figyelmét és megtartsák a vezető tech tehetségeket.

technológiai tehetség

Több munkahely születik majd, mint amennyi megszűnik

Kétségtelen, és természetes, hogy kezdetben az új technológiák elindulásának diszruptív, romboló hatása van a munkaerőpiacon, de összeségében már most is több munkahelyre támad igény, mint amennyi megszűnik. A  McKinsey kutatása szerint 2021 és 2022 között nagyon egészséges volt ez az arány, 15 százalékkal nőtt az álláshirdetések száma a technológiai trendekkel kapcsolatos területeken, bár a globális álláshirdetések összességében 13 százalékkal csökkentek. Az alkalmazott Mesterséges Intelligencia és a következő generációs szoftverfejlesztések együtt közel egymillió munkahelyet teremtettek 2018 és 2022 között. A következő generációs szoftverfejlesztésben volt a legjelentősebb a munkahelyek számának növekedése.

Ez a gyorsan növekvő munkaerő kereslet a technológiai szektorban rávilágít arra a kihívásra, amellyel a munkaadók szembesülnek, akik nehezen találnak elegendő tehetséget ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani az igényeikkel. A képzett tehetségek hiánya folyamatosan korlátozza számos csúcstechnológiai terület növekedését, beleértve a mesterséges intelligenciát, a kvantumtechnológiákat, az űrtechnológiákat, valamint a villamosítást és a megújuló energiaforrások piacát és fejlesztését. A tehetségek hiánya különösen szembetűnő az olyan trendek esetében, mint a felhőalapú számítástechnika és az iparban használt gépi tanulás, amelyekre a legtöbb iparágban szükség van. Ez szintén komoly kihívást jelent azokon a területeken, ahol magasan specializált szakembereket alkalmaznak, mint például a kvantum-számítástechnika.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram