2023. július 27.

Ők a Twitter trónkövetelői

A teljes karaktergyilkosságot elkövető Twitter - vagyis most már egy villogó X lett a csiripelő madárból Elon Musk vezetése alatt - egyszóval az X leváltásán több nagyobb, és sok kicsi trónkövetelő dolgozik, és most már látszanak az eredményeik is.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy a Twitter leváltható, vagy megtörhető a látogatottsága annyira, hogy eltűnjön, de ebben az esetben is a jövőben több hasonló szolgáltatás nőhet fel mellé. Egyelőre a legtöbb kihívó nem rendelkezik a Twitter méretével és léptékével, és nehéz megmondani, hogy valamelyikük elég követőt vonz-e majd ahhoz, hogy kommunikációs, és pénzügyi áttörést érjen el. Valójában lehetséges, hogy semmi sem lesz olyan a kombinált hír / pletyka / beszélgetés / spam forrás, mint amilyen a Twitter volt.

A hivatalos Twitter gyilkos a Threads

A Threads a Facebook-csoport (Zuckerberg Univerzum) hivatalosan is bejelentett Twitter pótléka a legifjabb trónkövetelő, konkrétan Elon Musk ámokfutása után vált elérhetővé. Nálunk még nem elérhető, de nagy előnye, hogy Instagram regisztrációval az Instán keresztül is kattinthatunk majd rá  Vagyis nem kell új regisztrációt csinálnunk, sokkal kényelemesebb így, igaz sok funkció össze is van kötve, például a Threads fiókunkat csak az Instagram fiókunkkal együtt törölhetjük, ami ravasz megoldás.

A bejegyzések a Threads felületén legfeljebb 500 karakter hosszúak lehetnek; linkeket és fényképeket, valamint legfeljebb öt perces videókat adhatunk hozzá. Törölhetünk bejegyzést, de nem szerkesztheti, és korlátozhatjuk, hogy ki válaszolhat a bejegyzéseinkre.

A új, szöveges TikTok funkció

A TikTok népszerű (ha néha kissé ellentmondásos is), ők a rövid videoklipek fő megosztó felülete. Most azonban a Twitter botrány után a rövid szövegek posztolásának lehetőségét is hozzáadták. A fő Kamera oldalon található új szövegopció lehetővé teszi, hogy csak szöveges bejegyzéseket tegyünk közzé különféle színekben, betűtípusokban, betűméretekben és formátumokban. Legfeljebb 1000 karaktert tehetünk közzé, és a szöveget zenével, háttérszínnel és matricákkal díszíthetjük; a videókhoz hasonlóan a követők összefűzhetik, duettezhetik és kommentálhatják a bejegyzést. A bejegyzés elmenthető történetként, vagy egyszerűen elhelyezhető a hírfolyamban is.

Érdekes, hogy ahogy a Twitter – bocsánat, X – megítélése romlott, a TikTok, amely videoalapú közösségi médiaként szerzett hírnevet, benyomult a kreatív szövegeket közlő felületek közé. Izgalmas lesz látni, mit kezdenek a TikTokerek ezzel az új lehetőséggel.

twitter

Sok kicsi egy nagy lesz - Mastodon

A Mastodont gyakran emlegetik a Twitter legvalószínűbb helyettesítőjeként, bár nagyon határozott különbségek vannak köztük. Itt önmagában nem csatlakozunk a Mastodonhoz; hanem egy adott szerverhez, amelyet egy szervezet, egyén vagy egy csoport üzemeltet, hasonlóan az aklább tárgyalt Discordhoz. A lényeg, hogy nem egy nagy Mastodon létezik, hanem sok kicsi különböző szabályokkal. A moderálási házirendeket az egyes csoportok határozzák meg (bár vannak alapvető moderációs házirendek, amelyek minden kiszolgálóra vonatkoznak). A felhasználó azonban nem korlátozódik egyetlen szerverre; követheti az embereket, vagy követői lehetnek más szerverekről, és módosíthatja (kommentelhet például) a szervereket – vagy létrehozhat sajátot. Nem nehéz rájönni, hogy milyen nagy lehetőségeket rejthet ez, hiszen a különböző tolerancia szintű csoportok megférhetnek egymás mellett, nincs egy Nagy Testvér, mint a Facebooknál például, amelyik folyton átláthatatlan elvek szerint moderál.

A Mastodonon 500 karakteres limit van posztonként; csatolhatunk képeket, videót vagy hangfájlt, és szerkeszthetjük bejegyzéseinket a közzététel után. Nagyon hasznosak a hashtagek, ezek segítenek az embereknek megtalálni a tartalmat, és iOS- és Android-eszközökre is vannak alkalmazások, de segítségül webhelye is van.

Az örök esélyes - Tumblr

A Tumblr – amely 2007-ben indult, és sok tulajdonváltást megélt már – inkább blogok sorozata, nem pedig egy egymásra reflektáló közösségi hálózat, amely a 2010-es években a vizualitásra is érzékeny tartalomgyártók legtrendibb felülete volt. Követhetjük a kedvenc blogjainkat, és ezeket láthatjuk egy feeden, meg persze magunk is blogolhatunk. Minden bejegyzés szöveg, kép vagy videó alapú; a követők ezután megvitathatják a bejegyzéseket a csatolt megjegyzések segítségével. A legfontosabb lehetőség a reblog, vagyis elhelyezhetjük kedvenc a bejegyzésünk a hírfolyamunkban, vagy megoszthatjuk a bejegyzést máshol.

A Tumblr az elmúlt év során számos új funkcióval bővült, beleértve a Tumblr Live-on keresztüli élő közvetítést. A korábbi szolgáltatásokkal ellentétben a Tumblr-en van reklám, bár havi 4,99 dollárért vagy évi 39,99 dollárért megszabadulhatunk a hirdetésektől.

Discord

A Discord a gamerek terepe, és inkább egy meghívásos csevegőszolgáltatás, mintsem egy mindenki számára nyitott közösségi hálózat. Külön szerverekből áll, amelyek lehetővé teszik a résztvevők számára, hogy részt vegyenek szöveges megbeszélésekben, video- és hanghívásokban, és fájlokat cseréljenek; a felületet az adminisztrátorok erősen módosíthatják attól függően, hogy hogyan akarják kezelni a jogosultságokat, beszélgetéseket, ikonokat stb. Más szóval, a Discord nagyon hasznos eszköz lehet, különösen olyanok kezében, akik eléggé járatosak a technológiában.

Aki letölti a Discord alkalmazást (amely asztali számítógépekre és mobileszközökre is elérhető), a képernyő bal oldalán tetszőleges számú csoportot listázhat ki. Például, ha van egy szervere a cégétől, egy rajongói klubjától vagy egy baráti társaságtól, egyszerűen átkattinthat egyikről a másikra.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram