Hír-adó: megadóztatná a Google-t és a Facebookot Kanada

A Google részben annak köszönheti a sikerét, hogy a nyersanyag, amit a kereső feldolgoz, ingyen van. Lehet, hogy az egyes cikkeknek, weboldalaknak van szerzőjük, akinek a neve akár ki is deríthető, de a kereső nem úgy használja fel ezeket a cikkeket, hogy amiatt fizetnie kellene. Legalább is a világ nagyobbik részében nem.

Az új kanadai online hírtörvén (Online News Act) azokban rászorítaná a keresőket és egyéb cégeket, hogy fizessenek a kiadóknak az összegereblyézett és a felhasználók elé tárt tartalomért.

Ken Walker, Google igazgató a törvénytervezet kikerülése után írt blogbejegyzésében közölte, hogy a cég, hogy a kanadai médiatartalmak eltávolításával fog válaszolni. Azaz Kanadában a Hírek, a Kereső és a Discover szolgáltatásokban nem lehet majd helyi anyagokat találni. Walkert megelőzte a Facebook, amely szintén azt jelentette be, hogy a Facebookról és az Instagramról is el fognak tűnni a kanadai anyagok. A törvényről pedig kijelentette, hogy alapjában elhibázott.

google, facebook

A törvényt azóta megszavazta a parlament, de a hatályba lépésére várni kell. Addig a Google és a Facebook még megpróbálhat lobbizni, illetve a fent ismertetett, még csak nem is elegáns zsarolási módszerekkel élni. Egyelőre még egyik szolgáltatás sem távolított el kanadai tartalmakat, csupán fenyegetőztek vele.

A Google számára veszélyes precedens lenne

A törvény pártolói szerint a cégek által befizetett díj pótolhatja a sajtó kiesett bevételi forrásait. Ezek ráadásul jellemzően olyan források, amelyeket a techcégek tevékenysége miatt veszítettek el. A kormány becslése szerint évi 329 millió dollár bevételt generálhat a sajtónak a törvény. Ez egyben magyarázza azt is, miért harcol vele a két techcég. Önmagában a vállaltok büdzséjéhez képest nem jelentős az összeg, de veszélyes precedenst teremtene.

Miközben Kanadában a parlament már megszavazta a törvényt. Egy hasonló tartalmú szabályozáson dolgoznak Kalifornia államban is. Ausztráliában pedig hatályos és működik is egy online tartalmak aggregálása után fizetendő járulék. Az ausztrálok szerint több mint harminc tartalomfelhasználási megállapodás és 200 millió dollárnyi bevétel keletkezett a törvény hatására.

Közben a Reddit is éppen önmaga ellen harcol.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram