2023. július 04.

A saját felhasználói ellen háborúzik a Reddit vezére

Egyelőre nem hátrált meg a Reddit vezérigazgatója, bármennyire tiltakoznak is a felhasználók, monetizálni akarja az API-hozzáférést. Az így fizetőssé váló külsős applikációk fejlesztői mellett több fórumos közösség is kiállt.

Tartottak elsötétítést, nem engedtek a zsarolási kísérletnek, de úgy tűnik fogytán van a reményük. A remény elfogyása azonban nem azt jelenti, hogy a vezérigazgató megnyeri a csatát. Hatalmas pusztítást sikerült véghez vinnie az átlagnál jobb minőségű fórumos közösségben.

A Reddit talán legismertebb alfóruma, az AMA (Ask Me Anything, azaz Kérdezz Bármit) moderátorai például egyszerűen felálltak, lemondva a rangjukról. Ez volt az a hely, ahová írók, sztárok, politikusok jártak interjút adni úgy, hogy a beküldött kérdésekre válaszolnak. Még Barack Obama és Bill Gates is szánt arra időt, hogy beüljön beszélgetni. Az alfórum nem ritkán jobb munkát végzett, mint egy-egy szeriőz sajtótermék. A csoport moderátorai ráadásul megbízható, veterán felhasználók voltak. Olyanok, akik tudták, hogyan lehet leszervezni egy online sztárinterjút és hogyan lehet azt menet közben mederben tartani. Ilyen embereket nem tud a Reddit vezetése az utcáról toborozni.

reddit

(Fotó: Eva Blue CC-BY)

Három népszerű mobilapp is áldozatul esett már a változásoknak. Egy hónappal az API fizetőssé tételének bejelentése után nem frissül többet a tartalom az Apollo, a Sync és a Bacon Reader alkalmazásokban sem. A kikapcsolás mellett nem a fejlesztők döntöttek, a Reddit húzta ki egyik napról a másikra a dugót.

Közben egyes alfórumok még utóvédharcokat vívnak. A legnagyobb közösségnek számító r/PICS bejelentette, hogy NSFW (nem munkahelybiztos) besorolásúra áll át. A moderátorok azzal magyarázták a lépést, hogy a felhasználók amúgy is káromkodnak, egyszerűbb akkor már ezt jelezni. Ez a magyarázat persze nehezen komolyan vehető, leginkább egy kinyújtott középső ujjal egyenértékű.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram