2023. június 28.

Megtorpant a felhő technológia, mi lehet a jövője?

A felhő alapú technológiák már nem a jövőt, hanem a jelent képviselik, mégsem nőnek olyan arányban a bevételeik, mint prognosztizálták.

A három vezető felhőszolgáltató, az Amazon, a Microsoft és a Google, amelyek 2022 harmadik negyedévében a felhőre fordított kiadások 63%-át fedték le, lassabb bevétel növekedésről számoltak be 2022-ben, mint 2021-ben, és ez idén sem lesz másképp.

Miért torpant meg a felhő technológia?

Az ok részben a világgazdaság megtorpanása volt, amely miatt minden cég visszafogta a költségeit, de nemcsak ez volt a probléma. A felhő technológiák ára nem csökkent a várt mértékben. Köztudott, hogy a digitális technológiák ára kezdetben mindig drága, aztán, ahogy teret nyer, az ár általában drasztikus zuhanásba kezd. Ez itt nem történt meg, sőt a felhőszolgáltatók ténylegesen elkezdték emelni az áraikat. A Google 2022-ben megemelte egyes felhőszolgáltatásainak árát, 2023-ra pedig további emeléseket terveznek. Ez azt jelenti, hogy az adattárolási költségek nőnek, ami azért probléma, mert a vállalatoknak terabájtnyi adatai vannak a felhőben, ezért ez jócskán növeli a kiadásaikat.

A biztonság is kérdés

Az idők során a vállalatok álatlában több különféle felhőszolgáltatásra iratkoztak fel különböző cégektől, ráadásul mindegyik saját számlázási módszerrel rendelkezik, vagyis más és más alapon állapítják meg a szolgáltatások árát. Ez gyakran áttekinthetetlenné teszi azt, hogy a vezetők átlássák a költségeket.

Azt is nehéz biztosítani, hogy ezek a heterogén megoldások együtt IT szempontból hatékonyan működjenek. De az IT-környezet megnövekedett összetettsége  növelte a biztonsági kockázatot is az adatok kezelése során, hiszen egyik felhőszolgáltatóból a másikba vándorolnak az adatok, és mindegyiknek más biztonsági protokolljai vannak.

Mit hoz a jövő?

Ennek ellenére a felhő technológia a jövőben is az alapja lesz a cégek adatforgalmának és tárolásának, hiszen számtalan előnye van a saját tárolókon való munkával szemben. A felhő alapú technológia ma már az alapvető üzleti stratégia része a cégek többségénél, így biztosan növekedni is fog, de a cégek a jövőben sokkal jobban fognak figyelni a költségeire, mint korábban. Sőt az optimalizálás és a MultiCloud megjelenése annyi feladatot adhat, hogy a cégek akár külső IT segítséget is igénybe vehetnek a felhő adta lehetőségek jobb kihasználásához, és az adatok rendezéséhez, ahogy az 5G elterjedése is fűtheti a bárhol elérhető adatok piacát.

Válallati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram