Milliárdos büntetésre készülhet fel a legnagyobb kriptotőzsde

A kriptovaluták híveinek a hitét semmivel nem lehet letörni, nagy változást várnak a Bitcoin közeljövőben várható változásától is. Azonban érdemes szemmel tartani azt is, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC egyre-másra vizsgálja és bírságolja meg a szabályok betartásával eddig kevésbé törődő kriptós cégeket. Most éppen a legnagyobb, még működő, tőzsdét vette célba, a Binance-t.

A vádakat nem kell túlragozni, több éves kérdés, hogy a kriptovaluták és a kriptó alapú termékek értékpapírnak számítanak is. A SEC pedig egyre inkább úgy gondolja, hogy igen, és ennek megfelelően a kibocsátóiknak, kereskedőiknek bejelentési kötelezettségük van. Magyarul: az amerikai pénzügyi szabályozó elkezdett pénzügyi szabályozóként viselkedni. Ez a minimum, amit láthatunk a következő hetekben.

bitcoin tőzsde

(Fotó: Ivan Radic CC-BY)

A web3 és a kriptós projektek rendkívül tájékozott kritikusa, Molly White, szerint azonban ennél nagyobb lépés várható. A SEC június ötödikén 13 vádat nyújtott be a Binance ellen, amelyek közül a nem regisztrált értékpapírokkal való kereskedés csupán egy. A vádak között szerepel az is, hogy a cég nem szolgáltatott elégséges információt a befektetőknek. Emellett természetesen a törvényi megfelelésre vonatkozó összes lényegi törvény megszegését is felróttál a Binance-nak. Szemmel láthatóan azt akarja a SEC, hogy néhány fontos vádpontban mindenképpen bűnösnek találják a Changpeng "CZ" Zhao által vezetett kripototőzsdét.

Más cégnél a nemzetközi tőzsde

A helyzetet bonyolítja, hogy a nemzetközi kriptotőzsde és az amerikai leányvállalat külön céghez tartozik. De a SEC, úgy tűnik, áthidalta ezt a problémát. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy olyan dokumentumok vannak a szabályozó kezében, amelyek bizonyítják, hogy a Binance is a szabályozás megkerülése miatt építette ki a mostani szervezetét. Ugyanakkor az amerikai ügyfeleket a Binance nemzetközi változatától távol tartó intézkedéseket könnyű volt kicselezni. Ezt tovább súlyosbítja, hogy a SEC-nek két korábbi Binance US vezérigazgató is vallotta, hogy nem volt érdemi hatalmuk a cégben, az irányítás nem náluk volt. És ez nem csak operatív döntések esetében volt igaz, hanem pénzmozgások esetében is.

A fentiekhez képest már-már apróságnak tűnhet, hogy a piac manipulációjára is alkalmas volt a Binance, mert valóban működő szűrőrendszerekkel nem rendelkezett. Sőt a Sigma Chain nevű, Changpeng "CZ" Zhao Binance vezér által tulajdonolt cég egyenesen vissza is élt ezzel. Az ügynek milliárd dolláros büntetés is lehet a vége, illetve Zhaót is eltilthatják az amerikai cég vezetésétől. Tekintve, hogy a nyilvánosságra került információk szerint pusztán a BNB token bevezetésétől tízmillió dolláros nagyságrendű büntetéseket és jogi költségeket vártak a cég vezetői, így nem mondható az, hogy nem voltak felkészülve arra, hogy egyszer a törvényszegésnek meg kell fizetni az árát.

Digitális üzleti ajánlatok.

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram