Így segít megúszni az unalmas meetingeket a Zoom

A mesterséges intelligenciás hírek terepét nagyrészt uralják a GPT szöveggenerátorok. Azonban a számítógépes nyelvfeldolgozásnak vannak kevésbé látványos, ám sokat ígérő újdonságai is. Az egyik lényeges irány, amit bárki használhat, a beszéd szöveggé alakítása. Ez még magyarul is elérhető, a hazai fejlesztésű Alrite vagy a Happy Scribe és az Otter is képes a magyar beszédet viszonylag jó minőségben leírni. (Tapasztalatunk szerint az Alrite dolgozik a legkevesebb hibával, ha jó minőségű felvételt töltünk fel.)

Hasonlóan lényeges kutatási irány, hogy a szövegfeldolgozó szoftverekkel remekül lehet hosszabb szövegekből rövid összefoglalót generáltatni. A Zoom pedig rájött arra, hogy ezt a két funkciót összekötve meg tudja oldani a meetingek legnagyobb problémáját. Nem azt, hogy megtartják őket, hanem azt, hogy emberek kimaradnak belőle, nem figyelnek, vagy egyszerűen csak kikapcsol az agyuk egy különösen hosszúra nyúló megbeszélés alatt. Innen már csak vállalati szélessávú net kell.

meeting zoom

(Fotó: Tom Wolf CC-BY)

Meeting összefoglalva

A cég már márciusban bejelentette, hogy készül a meeting összefoglaló funkció. Azonban most kezdték el szűk körben tesztelni a hétköznapi felhasználók között is. A megoldás még nem tökéletes, igaz a hiba nem szoftver természetű. Egyelőre csak a megbeszélést összehívó fél adhatja ki az összefoglaló készítése parancsot és ő küldheti el a résztvevőknek chaten vagy emailben.

Az új funkciók a Zoom korábban meghirdetett okosfunkciói közé kerülnek be. Ilyen például a megbeszélések automatikus tagolása. És tervben van további, az OpenAI és az Anthropic cégek szoftvereire épülő MI-s funkció bevezetése is.

Nem kérdés, hogy a felesleges meetingek meg nem tartása még jobb megoldás lenne. Ugyanakkor ahhoz teljes cégek munkaszervezési kultúráját kellene megváltoztatni. A világ ettől valószínűleg jobb hely lenne, de a Zoomtól nem lehet elvárni, hogy a világ jobbátételét tűzze ki célul. Addig is a felesleges meetingek közben pasziánszozás, majd a rövidített összefoglaló elolvasása valószínűleg sokaknak jön majd jól.

(Fotó: Tom Wolf CC-BY)

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram