2023. augusztus 03.

Önvezető autók és a Tesla: Elon Musk most már aztán tényleg optimista

Elon Musk a Tesla atyja 2016-ban még azt nyilatkozta, hogy 2019-re általánosan elérhető lesz az önvezető technológia. Sőt egyenesen jobban fog vezetni az autó, mint egy emberi sofőr. Aztán 2019-ben 2020-ra jósolta a robottaxik elterjedését, ami eleve egy más jellegű ígéret, hiszen a taxinak a városon belül kell navigálnia. Most pedig a második üzleti negyedéves jelentés kiadását követő telekonferencián már arról beszélt, hogy "tudom, én vagyok a fiú, aki FSD-t kiáltott".

A Tesla fejének ígéreteit amúgy is kis ráhagyással kell venni, a cég rendszeresen késik minden termékével. Ezeket a késéseket pedig nem hónapokban, hanem években mérik. Ezt figyelembe véve kell értékelni azt is, hogy Musk szerint idén év végére már tényleg jobban fog vezetni az autó az embernél.

A helyzetet komplikálja, hogy a Tesla FSD, azaz teljes önvezetés nevű szoftvere valójában nem önvezetés. A kocsi képes navigálni, részt venni a forgalomban, de szigorú emberi felügyeletre van szüksége. A valódi önvezetést, ami akkor is működik, ha egy ember sincs az autóban (amihez az 5G elterjedése is segítség), egyelőre nem mutatta be a cég, bármennyire ígéri is, hogy év végére elérhetővé válik.

Tesla

Tesla - (Fotó: Pål-Kristian Hamre CC-BY)

Musk szerint a kocsi irányítása a legnagyobb kihívás, amit meg kell oldani. Az autók megépítése nem feladat, a vezető mesterséges intelligencia kifejlesztése viszont igen.

Nem a Tesla, hanem a BMW

Közben több autógyártó kísérletezik önvezető technológiával, ők azonban nem is ígérnek egyelőre teljes önvezetést. A BMW egyelőre a harmadik szintű - aktív sofőri figyelmet nem igénylő - technológiáját próbálja kifejleszteni. Ehhez azonban más, pontosabb szenzorokat is használnak, mint amit az önvezetőnek mondott Teslákba beszerelt a cég.

(Fotó: Pål-Kristian Hamre CC-BY)

Vállalati Internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram