2023. augusztus 23.

Az életünknél is fontosabb lett a digitális személyazonosságunk és a személyes adataink

A digitális identitásunk a személyes identitásunk része lett, és a mobiltelefon dacára annak, hogy csak egy eszköz, az elérhető social media applikációk miatt szintén egyre inkább beépül az egyéniségünkbe. A személyes adataink eltulajdonítását a digitális térben, így még inkább a személyiségünk elleni támadásként éljük meg.

Több hírt is láthattunk, az elmúlt években arról, hogy diákok gyilkosságot követnek el, mert büntetésből elvették a mobiltelefonjukat, aminek elvételét a személyiségük csonkításaként, vagyis az életük ellen irányuló tettnek érzik. Így nem meglepő az sem, hogy egyre több személyazonosság-lopás áldozata gondolkodik öngyilkosságon – közölte az Identity Theft Resource Center.

Éves fogyasztói hatásjelentésében az ITRC megjegyezte, hogy 2023-ban a szervezettől támogatást kérő áldozatok 16%-a ismerte el, hogy öngyilkosságon gondolkodott, miután személyazonosságát ellopták, ami jelentős növekedés a 2022-es évhez képest, amikor még mindössze 10%-uknak voltak ilyen gondolatai.

Egyre fontosabb a digitális személyazonosságunk

„Az évek során megfigyeltük, hogy ez a százalékos arány nőtt, és az elmúlt két évben megduplázódott” – közölte Eva Velasquez, az ITRC elnök-vezérigazgatója. Az öngyilkosság kérdése 20 éve része a Consumer Impact Report-nak, és egészen a közelmúltig a válaszok 2 és 4% között mozogtak.

Ez a szám 2020-ban 8%-ra, 2021-ben 10%-ra nőtt, ekkor még azt hitték, hogy ez a világjárvány, a bezártság miatt felhalmozódó negatív hatások miatt van.

„Az emberek bizonytalansággal és az életük drámai változásaival küzdöttek” – folytatta Velasquez. - „Amikor ehhez hozzáadódott a személyazonosság-lopás ténye, az emberekből mindez erősebb reakciót váltott ki, és jobban elbizonytalanodtak, hogy hogyan fogják megoldani ezt, és hogyan találják meg az utat az identitásuk visszaszerzéséhez. De amikor láttuk, hogy az öngyilkosságot fontolgatók aránya 2022-ben 16%-ra nőtt – miután már visszatértünk a normális állapotba – megdöbbentünk.”

„Pusztító eseményként" éljük meg személyes adataink eltulajdonítását

Velasquez kijelentette, hogy az öngyilkossági gondolatok számának növekedése az személyes adatok lopásának áldozatai között a mai internetes környezet, a tolvajok kifinomult eszközei, valamint a lopáshoz rendelkezésre álló olcsó eszközök, a digitális térben lévő személyes adatok és a személyazonossági bizonyítványok hatalmas mennyisége miatt látható, az interneten az adatszivárgások okozzák a tömeges gondokat. És az is fontos ok, és lehetőség a tolvajoknak, hogy egyre több tranzakciót bonyolítanak le online.

"A személyazonosság-lopás egy pusztító esemény, ahol az egyének meglehetősen tehetetlenek a helyzet kezelésében" - mondta Guy Bauman, az IronVest, a New York-i fiók- és személyazonosság-biztonsági cég társalapítója.

„Gyakran a személyazonosság-lopás által kiváltott rossz érzések a pénzügyi élet minden területén jelentkeznek az egyén életében. Sok ember számára egyszerűen elsöprő lehet az a stressz, hogy be kell bizonyítanod, hogy nem te vettél fel rengeteg hitelt, csak a nevedben tették azt a tolvajok, vagy az elcsalt pénzed visszaszerzése miatti stressz.

A digitális személyazonosság ellopása rendkívül személyes jellegű, és az áldozatnak elsöprő fenyegetettség érzése támad” – tette hozzá Timothy Morris, a Tanium fő biztonsági tanácsadója. - "Ez egy rendkívül érzelmi esemény, sőt egyesek számára traumatikus Az személyes adataid ellopása olyan megfélemlítést okozhat, amelyet túl nehéz kezelni."

digitális személyazonosság lopás

A digitális személyiségünk veszélyei

"A személyazonosság-lopás ma több, mint néhány csalárd hitelkártya-terhelés" – állította Karen Walsh, egy kiberbiztonsági tanácsadó cég, az Allegro Solutions vezérigazgatója. - "Az emberek személyes élete a digitális személyiségükhöz kötődik. Orvosi információkat, pénzügyi információkat és személyes élettörténeteket osztunk meg az interneten."

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy személyazonosság-tolvaj áldozatává válás reménytelenné teheti az adósságokkal küszködő embereket. „Már most is fáradhatatlanul dolgoznak a pénzügyeik rendbetételén, és az adatlopásból származó anyagi veszteség könnyen újabb akadálynak tűnhet a kihívások hosszú sorában” – mondta.

Egyértelmű, hogy a pénznél jóval többet tulajdonítanak el a személyes adatok tolvajai.

„Az évek során sok ember felvette velem a kapcsolatot, hogy segítsek nekik visszaszerezni személyazonosságukat, belépésüket Instagram- vagy Facebook-fiókjukhoz. Annyira feszültek voltak ettől, amennyire csak lehet. Az egyik azt mondta nekem, hogy az egész üzletüket az ellopott számláról vezették, és ha nem tudják visszaszerezni – és nem is tudták –, akkor a kisvállalkozásuknak vége” – mondta Roger Grimes, a KnowBe4 biztonságtudatossági tréning szolgáltatója.

„Egy másik ügyfél azt mondta nekem, hogy a nemrég elhunyt apjáról minden képe az ellopott Instagram-fiókjában volt, és ha nem tudok segíteni neki visszaszerezni – és nem tudtam –, akkor minden róla készült kép eltűnik. Ma az online élet az igazi életed, és minden lopás ezzel arányosan járó hatalmas stresszt okoz” – jegyezte meg.

Márpedig az ilyen típusú bűncselekmények nem csak gyakoriak, de a csalással kapcsolatos pénzügyi veszteségek továbbra is nőnek és nemcsak az Egyesült Államokban.

A Federal Trade Commission szerint 2021-ben 1,4 millió, 2022-ben pedig 1,1 millió bejelentés érkezett személyazonosság-lopásról.

Az ITRC-jelentés 144 áldozattal, akik 2022-ben segítségért fordultak a szervezethez, valamint egy 1048 fogyasztó részvételével végzett online felmérésen alapul, azt is megállapította, hogy az áldozatok 41%-a és a fogyasztók 69%-a többször is áldozatul esett személyazonosító lopásnak.

„Meglep, hogy ez csak az emberek 70%-a” – mondta Grimes. - „Nekem egy év alatt többször és több éven keresztül többször is ellopták a személyazonosságomat, pedig az én szakmám az online biztonság, és a legjobbaktól tanulom, hogyan kellene csinálni."

Automatizált lopások

Az adatszivárgások utána darkweben elérhető sok automatizált megoldás miatt a tolvajoknak nem kell sok időt tölteniük a hitelesítő adatok kipróbálásával. Az automata megpróbál belépni az összs kiszivárgott fiókba, és ha az áldozat megváltoztatja a jelszavát, a bűnözők nem veszítenek sem időt, sem pénzt. Ha pedig az áldozat nem változtatta meg a jelszavát, már nyertek, és további előnyökhöz jutnak az ellopott személyes adatokból.

A kriptovaluta a legveszélyesebb

Az ITRC jelentésének másik megállapítása az volt, hogy több áldozat több pénzt veszített, mint az előző években. Az áldozatok körülbelül 26%-a 100 000 USD-t meghaladó veszteségről számolt be.

"A világjárvány emberek millióit és millióit kényszerítette  az online térben sokféle dolog megtételére, így sokkal több információt osztottak meg online és harmadik felekkel" - mondta John Gilmore, a bostoni DeleteMe adatvédelmi szolgáltatás kutatási vezetője. - "Ennek a megosztásnak a következménye aranylázhoz vezetett a adatlopásban érdekelt bűnözői körökben, és az internetes csalásiparban dolgozó emberek számára.”

Érdekesség, hogy 2022-ben a csalásból eredő veszteségek nagy százaléka kripto-csalás volt. A kriptovalutákkal kapcsolatos csalások száma nagymértékben megnövelte a károk számát a statisztikákban.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram