2023. augusztus 22.

Egyedül nem megy - Az akcelerátorok és az inkubátor programok a startupok sikerének alapjai

Egy új ötletre céget alapítani kockázatos és kemény munka. A kezdeti hibák elkerülésében és a vállalkozás sínre helyezésében a szakértők szerint is a legnagyobb segítség, ha nem vagyunk egyedül.

Attól, hogy az ötlet megvan, még a tapasztalt startup alapítók sem tudják, milyen hibalehetőségek várnak rájuk az adott vállalkozásban a munka során. Ilyenkor hasznos, ha hasonló gondolkodású emberekkel osztjuk meg a terveinket, ez segíthet finomítani az ötletet, és elindítani a terméket az útján.

Ezeknek a kapcsolatoknak az egyik módja az inkubátorokban és akcelerátor programokban való részvétel. Matt Segneri, a Harvard Innovation Labs ügyvezető igazgatója a TechCrunch Early Stage Bostonon tartott előadásában beszélt arról, hogy, mennyire fontos, hogy a vállalkozók olyan társakat és mentorokat találjanak, akik elkísérik őket az indulásnál, ezen kívül az inkubátorok és akcelerátorok segíthetnek a létfontosságú kapcsolatok kialakításában. Vagyis nem pusztán az ott elvégzett munka a haszon ebben, hanem a közben kialakuló hosszútávú kapcsolatok is hatalmas előnyöket nyújthatnak.

Előbb az ötlet, aztán az akcelerátor

A startup alapítóknál általában előbb jön az ötlet, és csak aztán, menet közben tesznek szert a vállalkozás működtetéséhez szükséges ismeretekhez, és Segneri szerint, ez rendben is van így. „Olyan emberekkel dolgozunk, akik előbb gondolkodnak és akár korábban nem is vállalkoztak, ezért a legtöbb vállalkozóra azt mondanám, hogy szüksége van az inkubátorok edukatív, egyetemi vonásaira. Ezek általában olyan helyzetek, ahol már megvan a vállalkozás, de még nem illeszkedik a termékpiachoz, esetleg nincs bevétele, és lehet, hogy még mindig nem találta meg a működő üzleti modelljét” - fejtette ki Segneri.

akcelerátor

Függetlenül attól, hogy akcelerátorban vagy inkubátorban vesz részt, Segneri szerint a legnagyobb érték, amit ezekből a programokból kaphat, az a képesség, hogy kapcsolatokat építsen ki azokkal az emberekkel, akiket karrierje során végig magával visz majd. A fontos tehát, amire igazán használhatod ezeket a programokat, hogy ezeket a kapcsolatokat és barátságokat építsd ki, ahelyett, hogy egyedül próbálnád megélni, megoldani a vállalkozás problémáit.

„Tehát ez alapvetően azt jelenti, hogy ezek a programok megtanítják, hogyan lehet a vállalkozói szellemet a programokban a sok cégalapító számára kényelmes egyéni sportból csapatmunkává alakítani"

- emelte ki a programok legnagyobb kiaknázható hasznát Segneri.

 

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram