2023. július 31.

Biztos tipp: rugalmas elektronikába érdemes fektetni a pénzt

Exponenciális gyorsasággal változó üzleti korunkban nehéz biztos befektetést találni. A Mesterséges Intelligencia szabályozásra vár, ki tudja, az hogyan befolyásolja majd az üzleti értékét, az önvezető technológiát továbbra is csak ígérik, de a rugalmas elektronika itt van a kapunkban, és teljesen biztosan övé a jövő.

A hajtogatható képernyőktől az okosruhákig, a technológia egyre inkább flexibilis már ma is. A közeljövőben a hordható eszközök, rugalmas elektronika és a hajlítható kütyük igénylik a megfelelő áramforrásokat vagyis ezeknek a rendszereknek a rugalmassága rugalmas akkut is kíván. A szabványos, merev akkumulátor hamarosan a múlté lesz, a vékony, rugalmas akkumulátorok – könnyű anyagokból készülnek, amelyek az eszközökhöz hasonlóan könnyen csavarhatóak, hajlíthatóak vagy nyújthatóak – erre tart a piac.

A rugalmas elektronika akkumulátorai

Jelenleg többféle rugalmas akkumulátor kapható. Ezek az akkumulátorok újratölthetők, és nem új alapokon működnek, vagyis lítium- vagy cink-szén rendszerűek, amelyeken vezetőképes felületen vannak elhelyezve a polimer áramgyűjtők. A rugalmas elemek bevonhatók – vagy akár 3D nyomtatóval nyomtathatók is rugalmas aljzatokra, beleértve a szénalapú anyagokat, mint a grafén, szénszálak vagy szövet.

Az orvostudomány is igényli

A flexibilis akkumulátorok alkalmazása egyre terjed, fontos terepe a hordható diagnosztikai vagy orvosi eszközök felhasználása, vagyis az orvostudomány is. Ilyenek eszközök és orvosbiológiai érzékelők, rugalmas kijelzők és az okosórák. Az egészségügyi alkalmazásokban ezek az akkumulátorok képesek adatokat továbbítani vezeték nélkül az egészségügyi szolgáltatók számára, megkönnyítve a távvezérlést beteg megfigyelése során.

A ruhák gyártásában is egyre fontosabb a rugalmas elektronika

A rugalmas akkumulátorok, amelyek kabátok, ingek szövetébe integrálhatóak
fontosak lesznek az okosruhák áramszolgáltatásához, mert textil alapú elektronika kiemelkedően sokféle lehetőséget rejt  a ruhába beépített fűtési rendszerektől az az egészségi állapot folyamatos megfigyeléséig. A rugalmas akkumulátorok piaca várhatóan tehát bővülni fog gyorsan az elkövetkező években.

Összeségében a mindennapi élet adatgyűjtésében és a napi kihívások gyors digitális megoldásainak érdekében mindenképpen fejlődésre van ítélve a rugalmas elektronika.

rugalmas elektronika

A globális piac növekszik, a legnagyobbak is fejlesztenek

Egy tanulmány előrejelzése szerint a rugalmas akkumulátorok globális piaca növekedni fog, 240,47 millió dollár lesz 2022-2027 között, ami 22,79%-os összetett éves növekedési ütem ebben az időszakban, az elmúlt évekhez képest. A növekedés elsődleges mozgatórugói várhatóan a hordható eszközök iránti növekvő kereslet, és a növekvő igény a miniatürizálás és az elektronika rugalmasságának fejlesztésére.
Több cég aktívan fejleszt, illetve hoz kereskedelmi forgalomba  rugalmas akkumulátor technológiát, köztük az LG Chem, a Samsung SDI, az Apple, a Nokia, a Front Edge Technologies, a STMicroelectronics, a Blue Spark Technologies és a Fullriver.

A sztenderd megoldások azonban még nem születtek meg. Ezen a területen még van tere az innovációnak, és a technológia fejlődésével valószínűleg új szereplők lépnek be majd a piacra. A rugalmas akkumulátorok hajlítható, csavarható és nyújtható képessége ideálissá teszi őket hordható eszközökben való használatra. Mivel a hordható technológiák iránti piaci kereslet folyamatosan növekszik, a rugalmas akkumulátorok jövője ígéretes, és a fejlesztésük terén már a közeljövőben további előrelépések várhatók.

A zöld technológia részeként kell megszületnie

Mindent figyelembe véve zöld technológia a legnagyobb kihívása ennek az iparágnak is. Mint minden akkumulátor esetében, az egyik leküzdendő akadály a biztonságos ártalmatlanításuk és újrahasznosításuk, aminek a technológia és a kapcsolódó alkalmazások körkörössé válásával kell megtörténnie. A rugalmas akkumulátor-technológiák és az azokat kísérő iparágak forradalmi fejlődése várhatóan még sok évig folytatódni fog.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram