2023. július 14.

A digitális piac legnagyobb kihívása a zöld technológia

A digitális piac zöldítése a legfontosabb és legnagyobb kihívást jelentő probléma a 2020-as években. Elég a bitcoin és más kriptovaluta piac mértéktelen energiaigényére gondolni, a hardverek ritka földfém és színesfém tartalmára vagy a digitális eszközök akkumulátorainak környezeti terhelésére.

Éppen ezért a vásárlók, és az üzleti partnerek is egyre inkább elvárják a zöld technológia megoldásait a digitális vállalkozásoknál, az energiaárak emelkedésével pedig nem utolsó szempont, hogy több a zöld megoldás energia megtakarítással jár. Így a 2020-as években a munkavégzés megszervezése során, és a kommunikációban is egyre fontosabb lesz a fenntartható, energiatakarékos működés kiemelése.

A szakértők szerint 2026-ra a vezető technológiai beszerzések 70%-ának teljesítménycélja a környezeti fenntarthatósághoz igazodik. 2023-ban minden stratégiai technológiai trendben a fenntarthatóság kulcsfontosságú téma. Ennek eredményeként a vezetőknek olyan innovatív megoldásokba kell befektetniük, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi, társadalmi és kormányzati (ESG) igényeknek, amelyek összhangban vannak a fenntarthatósági célkitűzésekkel. A digitális iparágak mellett a zöld technológiák természetesen egyre elterjedtebbek számos iparágban. Példák a tisztább alternatívák, mint az elektromos áram szolgáltatás, a megújuló energiaforrások, például a zöld hidrogén megjelenése. Összefoglalva, a zöld technológia dominanciája összekapcsolja az iparágakat és elősegíti az innovációt, ezáltal fűti a gazdaságot.

zöld technológia

A zöld technológia digitális alapkövei

Az IT szektorban tehát folyamatosan fejlődnek és jelennek meg új zöld technológiák, amelyek segíthetnek csökkenteni az iparág környezeti lábnyomát. Az alábbiakban néhány fontos új zöld technológiát mutatunk be:

Zöld adatközpontok: Az adatközpontok hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak, de egyre inkább megjelennek olyan technológiák és megoldások, amelyek segítenek csökkenteni a hatásukat. Ilyen például a hatékonyabb hűtési rendszerek használata, a megújuló energiaforrásokkal való működtetés, valamint a hulladékhő felhasználása, például a környező lakóházak fűtésére.

Energiahatékony szerverek: Az energiahatékony hardverek és szerverek fejlesztése lehetővé teszi az IT infrastruktúra hatékonyabb működését, és csökkenti a szükséges energiafogyasztást. Mivel az IT szektorban viszonylag gyakori az eszközök cseréje, így a gyors és zökkenőmentes váltás is megoldott. Az új eszközökben a fejlett energiagazdálkodási rendszerek, az alacsony fogyasztású processzorok és a speciális energia megtakarítási technológiák mind hozzájárulnak az energiahatékonysághoz.

Zöld adatkezelés és tárolás: Az adatok hatalmas mennyisége jelentős energiaráfordítást igényel a tároláshoz és feldolgozáshoz. Az új technológiák, például a tömörítés és a deduplikáció, segítenek csökkenteni az adattárolási igényeket, valamint az energiafogyasztást.

Virtualizáció és felhőalapú szolgáltatások: A virtualizáció és a felhőalapú szolgáltatások lehetővé teszik az erőforrások hatékonyabb kihasználását. Az egyetlen fizikai szerver több virtuális szerveren történő futtatása csökkenti a hardverigényt, így kevesebb energia szükséges a működéshez.

Okos épületek és energiahatékony infrastruktúra: Az IoT (Internet of Things) és a szenzortechnológiák alkalmazása révén okos épületek és energiahatékony infrastruktúrák hozhatók létre. Az energiafogyasztás automatikus szabályozása, a hőmérséklet- és világításszabályozás, valamint a fogyasztásmérési adatok elemzése, a digitális iker technológia mind hozzájárulnak az energiahatékonysághoz.

Ez csak néhány példa az új zöld technológiákra az IT szektorban. Az iparág folyamatosan fejlődik, és új megoldások jelennek meg a fenntarthatóság előmozdítása érdekében, amelyeket mindig érdemes követni.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram