2023. augusztus 01.

Vizsgálja a Microsoft Teamst az EU versenybírósága

Az elmúlt tíz évben az állami és EU-s szabályozók nem vitték túlzásba a munkát. Úgy tűnik azonban, hogy vége van ennek az időszaknak. Az EU versenyhatósága most a Microsoft Teams csoportmunka szoftverét vette célba.

Az EU szerint sértheti az igazságos piaci versenyt, hogy a Teamst hozzácsomagolja a Microsoft különböző szoftvereihez. A vizsgálatot még a koronavírus járvány alatt kezdték meg, de mostanra lett eredménye. A Bizottság nyilatkozata szerint az Office 365 és a Microsoft 365 szoftvercsomagokhoz nem lenne szabad adni a hangos-videós beszélgetést lehetővé tévő csoportmunka szoftvert.

Nem ez az első Microsoft vizsgálat

Nem ez az első versenyügyi vizsgálat a Microsoft ellen, ám tíz éve nem volt arra példa, hogy az EU ilyen eljárást indít. A Microsoft megfogalmazott javaslatokat, amelyek a cég szerint megoldanák a helyzetet, de az EU nem volt ezekkel elégedett.

microsoft

(Fotó: Jernej Furman CC-BY)

Margaret Vestager versenybiztos szerint egyre több cég támaszkodik távmunka és meeting szoftverekre, így gondoskodnia kell az Uniónak arról, hogy ezeknek a piaca jól működik. A cégek pedig szabadon választhatnak aközött, hogy melyik szolgáltató megoldását veszik igénybe.

A Teams népszerűsége nagyot nőtt a vírus évei alatt. 2017-ben még csak 2 millió felhasználója volta, 2022-re egy 270 millióra nőtt. Jól szerepelt a többi versenytárs is, de az EU szerint aggályos, hogy a Microsoft irodai csomagjának előfizetői ingyen kapják a Teams, amivel nehezíti a cég, hogy a többi versenytárs labdába rúgjon, és a ChatGPT-ről akkor még nem is volt szó.

(Fotó: Jernej Furman CC-BY)

Válallati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram