2023. július 25.

Nem lett még álomország Liberlandből

A libertariánusok egy részének nagy álma, hogy a létező államoktól független területet hasítsanak ki maguknak. Ezt a vágyukat leginkább az indokolja, hogy mindenhol máshol adót kell fizetni, ami nem illik a filozófiájukhoz.

Az egyik ilyen csoport a szerb-horvát határon próbálkozik egy kisebb darab mocsaras területen létrehozni Liberlandet, ennek a friss államnak a nézett utána az Unherd magazin újságírója.

Liberland alapítója

Liberlandet 2015-ben találta ki Vít Jedlička cseh jobboldali-libertariánus aktivista, akinek feltűnt, hogy egy apró területdarab nem tartozik se Horvátországhoz, se Szerbiához. Az azóta eltelt nyolc évben az állam nem igazán jött létre, de képviselete van már nyolcvan másik országban. Illetve Jedlička és támogatói pedig megvettek egy szerb kempinget is, ahol felkészülnek, hogy a Gibraltár méretű szúnyogokkal teli mocsárba költözésre.

A virtuális államnak az aktivista szerint 700 ezer tagja van, de ők egyelőre online találhatók meg. A szavazati jog mértéke az adófizetés nagyságától függ, állami szabályozás lényegében nincsen. Ugyanakkor olyan állampolgárságot sem képes Liberland adni, amit bárhol a világon elismernének. Jedličkának azonban minden problémára van válasza: a leégett liberlandi lakóhajó után fizetni fog a biztosító (felmerül a kérdés, hogy mely állam mely biztosítója), a kriptópiac előbb-utóbb dicsőségesen helyre fog jönni, szorgos népük győzni fog.

Liberland vezetője

(Fotó: Richter Frank-Jurgen CC-BY)

Liberland alkotmányát természetesen a blockchainen lehet megtalálni. Az ilyen és ehhez hasonló húzások miatt a projekt népszerű a bitcoin megingathatatlan hívei között. Az pedig jól hangzik, hogy az ország egyszerre akarna Szingapúrhoz, Amerikához és Monacóhoz hasonlítani. Gyakorlatban ezek egyikére se hasonlít egyelőre, hiszen nem létezik fizikailag az ország. A szerbiai kísérlet is megbukott, ott nem tudták megtartani a munkásokat, hogy befejezzék a kemping építését. És ha sikerült is volna, felvetődne egy idő után, hogy a könnyűszerkezetű állam nem kínál egészségügyi, szociális, munkajogi védelmet. Ez összhangban van a libertariánus világlátással, de egyben fel is veti a kérdést, hogy ki akar egy ilyen országban dolgozni.

(A Jedlicka fotót Richter Frank-Jurgen CC-BY készítette.)

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram