2023. július 24.

VanMoof: csődbe megy a holland IoT-bicikli

Hivatalosan is csődvédelmet kért a VanMoof holland elektromos bicikliket gyártó startup. A történet nem mentes a tanulságoktól.

A cég mindenhonnan megpróbált pénzt szerezni arra, hogy tovább folytassa a működést. Mivel ez végül nem sikerült ezért az utolsó pillanatban csődvérelmet kért. A céghez befolyó pénzek elköltését mostantól speciális, kétfős tanács fogja elbírálni, illetve javaslatokat fognak tenni a cég tulajdonainak eladására, hogy a működést garantálják.

A Techcrunch szerint a mostani eljárás csak a holland üzleteket érinti. A cég amerikai és japán üzletei nyitva maradnak, ami jó hír lehet a biciklitulajdonosoknak, mert ezek az üzletek számítanak a fő szervízpontnak is. Egyelőre javítások azonban nem zajlanak. És bizonytalan a VanMoof bicikliket vezérlő app jövője is. Az utóbbi azért különösen szorító kérdés, mert a biciklik beépített zárját az appal, illetve az app által használt titkosítókulccsal lehet kinyitni. Emellett az elektronikus váltó hangolását, de még a csengő hangját is a hivatalos appal lehetett átállítani.

Van Moof

(Fotó: Guido van Nispen CC-BY)

Azok a vásárlók estek igazán csapdában, akik a csőd előtt vásároltak volna kerékpárt. Hiába nem kapták még meg a biciklit, a pénzvisszatérítések is állnak egyelőre. A későbbiekben pedig problémát okozhat még a tartalék alkatrészek beszerzése is, mert a VanMoof szabványos alkatrészek helyett gyakorta a saját biciklijeihez tervezett speciális darabokból építkezett.

A helyzetet színezi, hogy a VanMoof kifejezetten drága 2-4 ezer eurós bringákat gyártott. Ezért a csődeljárásnak biztosan nagy lesz a visszhangja az eddig is elégedetlenkedő tulajdonosok között.

(Fotó: Guido van Nispen CC-BY)

Vezetések internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram