2023. szeptember 13.

Seattle az új Szilícum-völgy? Startupok nőnek ki a földből, mint eső után a gomba

Seattle 4 milliós városa sok dologról nevezetes az Egyesült Államokban, innen indult a kilencvenes években Nirvana zenekarral a grunge zene robbanása, itt süt a legkevesebbet a nap az USA nagyvárosai közül, és most már startup város is lesz. A seattle-i Convoy Mafia megmutatja, hogy egy-egy hatékony és tech-központú cég is startup gócponttá tehet régiókat.

A friss hírekben a nagyobb startup befeketési körökre már fel sem kapjuk a fejünket, hacsak nem egy milliárd dollár érték feletti unikornisról van szó. Most a seattle-i Gable.ai startup kedden a lopakodó üzemmódból 7 millió dolláros befektetői finanszírozást jelentett az új adatmegosztó platformjához. A cég azt mondta, hogy célja „áthidalni a szakadékot a szoftverfejlesztők és az adatelemző csapatok között”. Az ötlet az, hogy gördülékenyebb és hatékonyabb együttműködést alakítsanak ki a két csoport között a vállalkozásokon belül, miközben megőrzik az alapvető adatmunkafolyamatokat a meglévő infrastruktúrában. A befektetők szerint ez a GitHub for data hasonlít, az adatelemzés és a fejlesztők egy platformra hozása nagyon fontos a az adatalapú gazdaságban, a Microsoft Copilotról szóló cikkünkben, és a Google BigQuery bevezetésével foglalkozó hírünkben írtunk róla, milyen megoldásokat találtak rá a nagy cégek.

Startupok teherautóból

Ami a mostani befektetési körben érdekes, hogy a Gable-t Chad Sanderson vezérigazgató, Adrian Kreuziger műszaki igazgató és Daniel Dicker alapító mérnök alapította., és ez a trió korábban a Convoy adatosztályát vezette, és segített felépíteni a teherfuvarozási digitális piactér adatforgalmazását.

Ezzel tovább erősödött a tendencia, hogy az úttörő digitális vállalkozás volt dolgozói élénkítik a startup vállalkozói tevékenységet Seattle-ben, ahol jelenleg legalább 25 induló vállalkozást a Convoy korábbi alkalmazottai vezetnek, őket nevezik a Convoy Mafia gyűjtőnéven a piacon. Volt már példa hasonlóan termékeny vállalkozói környezetre. A Convoy Mafia a nevét, korábbi a PayPal Mafia néven ismert vállalkozóktól kölcsönözte, mivel a fizetési vállalat korábbi alkalmazottjainak egy csoportja olyan cégeket indított, mint a SpaceX (Elon Musk), a LinkedIn (Reid Hoffman), és Palantir (Peter Thiel). Ez azért nm rossz névsor, inspiráló példaképek lehetnek.

A Convoy Mafia még az útjának az elején jár, a Convoy korábbi alkalmazottjai által alapított seattle-i vállalatok például a Candidate, Cloud Paper, Common Room, Far Homes, Gable.ai, Glue, GoodShip, heyLibby, Magicall, Outgo, Rollzi, Seattle NFT Museum, Solo és Wolfscale. És vannak még továbbiak, de sokan még nem szerepelhetnek a listán, mert még nem estek át az első tőkebevonáson, mivel még az alapozó munkákat végzik.

seattle startup

A veterán startupperek szerepe

Ryan Soskin, a Convoy alapításának idején a 15. alkalmazottként került a céghez úgy látja, hogy a sok régi Convoy dolgozó kiemelkedő vállalkozói szellemét a vállalati kultúrában kell keresni, és abban, hogy a Convoy kezdeti időszakában nagyon magasak voltak felvételi követelmények a vállalatnál. A Convoy alkalmazottai az első időkben éppen azért csatlakoztak a csapathoz, mert inspirálta őket, hogy  dolgozhatnak a következő, világot megváltoztató vállalat felépítésében. A munkájukban nagy önállóságuk volt, jók voltak az out of the box gondolkodásban, a kísérletezésben és emiatt a kudarcot is jól viselték. Soskin egyébként maga is továbblépett, ma a GoodShip teherfuvarozási szoftverplatform vezérigazgatója.

Persze a Convoyt nem kezdők indították, az Amazon veteránjai, Dan Lewis és Grant Goodale által 2015-ben közösen alapított cég célja a 800 milliárd dolláros teherfuvarozási ágazat hatékonyságának növelése volt azáltal, hogy megváltoztatják a fuvarozók és a teherautó-vezetők kapcsolatát az új digitális megoldások nyújtotta eszközökkel.  A Bill Gates és Jeff Bezos által támogatott cég az első öt évben gyorsan növekedett, és 2020-ban elérte az 1000 alkalmazottat. Ez tette lehetővé, hogy a seattle-i startup szcéna egy hálózatban összekapcsolódhasson, és hogy a hálózatba hatékonyan bekapcsolódó vállalatok hihetetlenül gyorsan képesek legyenek újabb tehetséges csapatokat építeni.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram