2023. október 05.

Merre tartanak a Big Tech cégek?

Digitális korban élünk, nem meglepő, hogy szinte minden lépésünket a Big Tech cégek kísérik. Az öt legnagyobb technológiai óriást nevezük így,  az Amazon, az Apple, a Facebook (vagyis a többi céget is magába foglaló Meta Platforms Inc.), Google (illetve a többi vállalkozásukkal együtt az Alphabet) és a Microsoft. Feltörekvő trónkövelekőként az amerikai Tesla, és a kínaiak, az Alibaba és a Tencent üldözik őket még.

A Big Tech cégeknek viszonylag stabil pozíciójuk van a technológiaiparban, és általában hosszú távú terveik és célaik vannak. Azonban ne felejtsük el, hogy a vállalati tervek gyakran változhatnak az új felfedezések piaci változások, és a versenytársak tevékenysége alapján. Az alábbiakban bemutatjuk Big Tech cégeket, és azt, amit a jelenlegi ismereteink alapján a következő 10 évben tervezhetnek.

A „Big Five" technológiai vállalatok hatalmas globális hatalommal és hatással rendelkeznek, világszerte több milliárd felhasználót és vásárlót érnek el. Ezen túlmenően a technológiai kutatás-fejlesztésben nagyobb szerepük van, mint az állami szervezeteknek, újítók az olyan élvonalbeli technológiákban is, mint a mesterséges intelligencia (MI), a számítási felhő és a tárgyak internete (IoT), és ezek versenyelőnyt biztosítanak számukra a megfelelő iparágakban.

Ezenkívül ezek a cégek arról ismertek, hogy hatalmas mennyiségű személyes és üzleti adatot gyűjtenek és dolgoznak fel. Ennek segítségével a nagy technológiai vállalatok személyre szabják termékeiket és szolgáltatásaikat, aztán célzott hirdetésekkel, és egyéb bevételszerzési stratégiákkal hatalmas bevételt realizálnak.

A nagy technológiai vállalatok rendkívül nyereségesek, több milliárd dolláros éves bevételt termelnek, és jelentősen hozzájárulnak a világgazdaság működéséhez. Mindezen tényezők miatt a „Big Five” cégei a világ legdominánsabb és legbefolyásosabb technológiai vállalatainak számítanak.

Apple a hardvert gyártó Big Tech

Az Apple az egyetlen, amely alapjában véve nem szoftvert, hanem hardvert értékesít, és  továbbra is az iPhone, iPad, Mac és egyéb eszközei fejlesztésére összpontosít. Ám az eszközök mellett egyre inkább  a szolgáltatások terjesztésére is koncentrál, például az Apple Music, az Apple TV+ és az Apple Arcade népszerűsítésére. Emellett a sokszor a környezetvédelem iránti érzéketlenséggel vádolt Apple ma már a zöld technológiák piacán is megjelent, és fenntartható módon szeretné gyártani a termékeit.

Google (Alphabet Inc.)

A Google továbbra is élen jár a keresőmotor és az online hirdetések területén, de sok energiát fordít a mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás (ML) kutatásaira is. Bár a Microsoft közeli OpenAI ChatGPT-je mögött lemaradt a szintén generatív MI, a Google Bard, amely eléggé leszerepelt amikor a nagyközönség elé lépett, ezt a malőrt egészen biztosan orvoslni fogják. A Waymo néven ismert önvezető autótechnológia terén is aktív szereplő, és biztos, hogy ezen a területen további fejlesztéseket tervez. Könnyen lehet, hogy az önvezető autók lelkét elsőként a Google Waymo-ja fogja adni. Az Alphabet pedig, a Google anyavállalata, és mivel a Google mellett több más techvállalatot is irányít, az anyavállalat továbbra is a keresőmotor, az online hirdetések és a MI terén érdekelt, de a cégcsoporton belül innovatív projekteken is dolgoznak, például a fent említett önvezető autókon és különösképpen egészségügyi technológiákon.

big tech

Amazon

Az Amazon folytatja az online kereskedelem és a felhőszolgáltatások fejlesztését. Emellett a logisztikai és szállítási hálózatok fejlesztése is fontos számukra. Az Amazon a mesterséges intelligencia alkalmazásával is kísérletezik, hogy javítsa a logisztikai és raktározási hatékonyságot, és a digitális szórakoztatóipari streaming piacon is egyre inkább fontos szereplővé válik.

Facebook (Meta Platforms, Inc.)

A Facebook most már Meta Platforms, Inc. néven működik, és a virtuális és kiterjesztett valóság (VR és AR) terén tervez jelentős fejlesztéseket. A céljuk, hogy a virtuális térben új élményeket teremtsenek a felhasználók számára, és az AR/VR technológiát mindennapi használati tárggyá tegyék. Bár a Mesterségs Intelligencia berobbanása miatt idén elbocsátások voltak a Metaverzum fejlesztő részlegében, a folyamat nem állt le, és ha lassabban is, de a Meta halad a célja felé.

Microsoft

A Microsoft már régen nem az operációs rendszerek, és az irodai Office csomag cége csupán. Az egyik legnagyobb felhőszolgáltató céggé vált, és  továbbra is a felhőszolgáltatások és a szoftverfejlesztés vezető vállalata marad, különös tekintettel az Azure felhőplatformra. Emellett az OpenAI-val összefogva a Mesterséges Intelligencia, és az oktatás területén is terjeszkednek.

Szabályozás és biztonsági kihívások

Ezeket a vállalatokat gyakran úgy írják le, mint amelyek aránytalanul nagy hatást gyakorolnak a technológiai szektorra és a világra. A hatalmukkal és befolyásukkal kapcsolatos aggodalmak miatt általában fokozott szabályozás és ellenőrzés alá esnek, különösképpen az Európai Unióban várhatóak még szigorú lépések ebben a témában.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram