2023. augusztus 09.

Startup kisokos: ezek a hibák zárnak ki a Y Combinatorből

Nem jellemző, hogy egy-egy európai startup bejut a legendás amerikai Y Combinator startupkeltetőbe.

A Sifted öt olyan hibát gyűjtött össze, amelyek felelősek lehetnek ezért.

A Y Combinatorbe eleve nem egyszerű bejutni. A körönkénti tízezer jelentkezőből csak egy-másfél százalék ilyen szerencsés. Sikeres céget lehet ugyan az akcelerátor nélkül is építeni, de rendkívül befolyásos szilícium-völgyi kapcsolatokra lehet szert tenni ott.

A startup hibalista

A lista Nicolas Dessaigne-t dicséri, aki saját cégével is kijutott a gyorsítóprogramban. Mostanra azonban azon dolgozik évek óta, hogy más startupokat juttasson hozzá ehhez.

  • Legyen technológiai tudásod!

Nem feltétlenül szoftverfejlesztők seregét kell bemutatni, de olyan embert, aki tud technológiában gondolkodni, fel tudja vázolni, merre kell majd pivotolni a terméket, olyannal rendelkeznie kell a cégnek.

  • Ne egyedül gyere!

Magányos alapítóként az első dolog egy társalapítót keresni. Így nem kell megválaszolnia azt a kérdést, hogy vajon ő egyedül képes-e elérni a célját?

startup

(Photo by Stephen McCarthy/Web Summit via Sportsfile)

  • Ne a ChatGPT írja a bemutatkozásodat!

Nem lehet a profi angol nyelvtudást megspórolni, mert az akcelerátorba bekerülés és a részvétel rendkívül sok kommunikációs helyzettel jár.

  • Ne ez legyen az első startupod!

Nem a legmeggyőzőbb pályázat, ha az alapító egy nagy cégnél végzett több évnyi munka után alapít saját startupot. Megmagyarázhatatlan, de így van.

  • Vigyázz a homokcsapdákra!

Vannak olyan ötletek, amelyekkel több százan megpróbálkoztak már és mindenki belebukott. Ezeket többnyire jobb elkerülni. Ilyen egy új közösségi média platform elindítása vagy egy utazós app piaci bevezetése. Dessaigne kedvence pedig a pontos ruhaméret megállapítását és a vásárlást segítő szolgáltatás. Ez még soha nem járt sikerrel.

(Photo by Stephen McCarthy/Web Summit via Sportsfile)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram