2023. november 15.

Eltűnik a web böngésző? Ha igen, mi lesz helyette?

Ma a web böngészőket szinte minden nap használjuk, legtöbben naponta többször. Általában a Google Chrome, az Apple univerzumban a Safari, a Microsoft Edge vagy a Mozilla Firefox, esetleg az Opera és még sok más böngésző várja, hogy rajtuk keresztül minél gyorsabban és kényelmesebben érjük el az adatokat az interneten.

A mobiltelefonok, okosórák, az applikációk különösen  a social media alkalmazások háttérbe szorították a böngészőt. Nézzük mi lesz, ha a nem is olyan távoli jövőben belépünk a Metaverzumba, ajánlatot kérünk a Mesterséges Intelligenciától vagy fizetni akarunk az új online világban, a következő tíz év során.

Személyreszabott élmény: A böngészők valószínűleg egyre inkább személyreszabottá válnak, azaz képesek lesznek az egyedi felhasználói preferenciák és szokások alapján testre szabni a webes élményt.

3D és térbeli böngészés: Az eszközök és technológiák fejlődésével a böngészők feltehetően támogatni fogják a térbeli és 3D-ben megjelenő weboldalakat és alkalmazásokat, amelyek interaktívabbá és érdekesebbé teszik a böngészési élményt, de a böngésző, amelyen keresztül elérjük, megmarad.

Intelligens keresés és navigáció: A Mesterséges Intelligencia és gépi tanulás további előrehaladása lehetővé teheti az intelligens keresést és navigációt a böngészőkben. Az eszköz tanulhat a felhasználó szokásairól és igényeiről, és ezek alapján javaslatokat tehet vagy gyorsabb navigációt biztosíthat.

Böngészési kontextusok és integrációk: A böngészők egyre inkább integrálódnak más alkalmazásokkal és eszközökkel, így a felhasználók zökkenőmentesen tudnak váltani a különböző online és offline tevékenységek között.

Kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR): A böngészők biztosan támogatni fogják az AR és VR élményeket, amelyekkel a felhasználók még közelebb kerülhetnek a virtuális tartalmakhoz és élményekhez a weben.

web böngésző

Felhasználói adatvédelem és anonimitás a web böngészőben: Az adatvédelem és az anonimitás egyre fontosabbá válik. A böngészők valószínűleg továbbfejlesztik a beépített adatvédelmi funkciókat, például a nyomkövetési védelmet és a privát böngészési módot.

Környezettudatosság: Az eszközök és szolgáltatások fejlesztői valószínűleg egyre inkább figyelembe veszik a környezetvédelmi szempontokat. A böngészők is lehetnek tervezve úgy, hogy energiatakarékosak és környezetbarátak legyenek, hiszen sok kicsi, illetve sok milliárd kicsi böngésző nagyon sok energiát fogyaszthat vagy - optimalizált működéssel - takaríthat meg.

Blockchain és kriptovaluták: A blockchain technológia és a kriptovaluták további elterjedése lehetőséget kínál a böngészőkben történő integrációkhoz, például biztonságosabb online tranzakciókhoz vagy a digitális identitáskezeléshez.

Univerzális kódolás és kompatibilitás: A fejlesztők valószínűleg tovább fognak lépni az univerzális kódolás és a böngészők közötti jobb kompatibilitás felé, hogy a weboldalak és alkalmazások egyszerűbben és hatékonyabban működjenek különböző platformokon és eszközökön.

Ha tehát eladni akarunk majd az online térben, akkor továbbra is számíthatunk a böngészőkre, de a ruhaboltunkban 3D próba lehetőséget kell fejlesztenünk, vagy lehetővé kell tennünk hogy kriptovalutával is fizehessenek a vevők. Az állandó és egyre gyorsuló változás az online világban pár alap jellemzőt azért mégis megtart, például kell egy kapu, amelyen keresztül belépünk az online világba.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram