2023. július 18.

XRP: a bíróság sem tudja, hogy mi a Ripple kriptója

Hamletről mondja Fortinbras az előbbi ravatalánál, hogy ha megéri nagy király lesz. A kriptovilágnak is van ilyen szereplője, a folyamatos ügyekbe keveredő Ripple (XRP) kriptovaluta.

A Ripple cég felbátorodot, miután egy amerikai bíró felerészben nekik kedvező ítéletet hozott. Eszerint az XRP kriptó nem számít bejegyzetlen értékpapírnak. Kivétel, amikor a cég intézményi befektetőknek adja el a tokent, mert ebben az esetben értékpapírként viselkedik a valuta. És ennek megfelelően kötelező bejegyezni az SEC-nél és teljesítenie kell a tőzsdefelügyelet szabályait.

A San Francisco-i cég úgy látja, hogy ez az ítélet megnyitja annak a lehetőségét, hogy bankközi tranzakciókra használják az XRP-t. A cég több éve hirdeti, hogy erre a célra szánja a kriptovalutáját, ugyanakkor ez az idő kevés volt ahhoz, hogy el is terjedjen a megoldás. Nehezítette a cég feladatát, hogy három évig pereskedett a cég az SEC-vel. Illetve az is, hogy két vezető tisztségviselő 1,3 milliárd dolláros törvényesnek nem nevezhető üzletet bonyolított le XRP-ben. Ennek az ügynek került most pont a végére.

Ripple kriptovaluta

(Fotó: QuoteInspector.com)

Az XRP az ötödik legnagyobb kriptovaluta. A kibocsátott tokenek összértéke a jelenlegi árfolyamon majdnem eléri a 38 milliárd amerikai dollárt. Az ítélet hatására több tőzsde lehetővé is tette az XRP-vel való kereskedelmet.

Az értékpapírokra vonatkozó szabályozással foglalkozó szakemberek szerint azonban az ítélet legalábbis furcsa. Valami nem lehet az egyik helyzetben értékpapír, a másikban pedig nem, az ítélet viszont ezt mondta ki. Az ügy ezért várhatóan a SEC fellebbezésével fog folytatódni.

(Fotó: QuoteInspector.com)

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram