2023. július 19.

Mivel több a mindenütt jelenlévő számítástechnika, az ubicomp, mint sok számítógép összekötve?

Igazán ma jött el az ideje az Ubiquitous Computingnak, röviden az ubicompnak, magyarul a mindenütt jelenlévő számítástechnikának.

Egy újabb buzzword a Mesterséges Intelligencia, az 5G a bukó Metaverzum, vagy a digitális ikrek mellett, amelynek ráadásul hatásos magyar fordítása sincs. A számítástechnika történetének harmadik korszaka a ubicomp, amely a személyi számítógépek és a nagygépek korszaka után ránk köszöntött, valóban alapjaiban formálja át éppen a valósághoz fűződő viszonyunkat.

Az ubicomp szerint az a jó technológia, amelyik láthatatlan, és amelyiket ezért a legnagyobb természetességgel használunk. A mindenütt jelenlévő számítástechnika zökkenőmentesen integrálja a számítógépeket a mindennapi tárgyakba és környezetekbe. Lehetővé teszi a folyamatos kapcsolatot és az információkhoz való hozzáférést a különböző eszközökön. Következésképpen ez a technológia életünk különböző területeit áthatja, az okosotthonoktól és a hordható eszközöktől kezdve az önvezető autókig vagy az okosvárosokig.

A mindenütt jelenlévő számítástechnika három fő jellemzője:

Az elosztott rendszerek: Az eszközök és alkalmazások hálózatba kapcsolódnak, és egymással kommunikálnak, így képesek adatokat megosztani és együttműködni a felhasználói élmény fokozása érdekében. A okoshűtőd és az okostelefonod az autóddal együtt eldöntheti melyik boltnál kell megállni, és mit kell vásárolni.

A különböző eszközök sokfélesége: Az Ubiquitous Computing rendszerek nem korlátozódnak egyetlen típusú eszközre. Ehelyett lehetővé teszik, hogy számítási funkciók és kapcsolódó technológiák integrálódjanak különböző eszközökbe, például okostelefonokba, számítógépekbe, szemüvegekbe, háztartási eszközökbe és egyéb tárgyakba, és ezek összességének az adatait használja fel.

Az intuitív használat: Amiről már szó volt, a technológia láthatatlan, az ubicomp rendszerek azt célozzák meg, hogy az informatikai megoldásokat olyan természetes és intuitív módon integrálják az életünkbe, hogy szinte észre sem vesszük a technológiát, és zavartalanul használhatjuk mindennapi tevékenységeink során.

mindenütt jelenlévő számítástechnika

A mindenütt jelenlévő számítástechnikát a vezeték nélküli számítógépes kommunikáció, a IoT eszközök elterjedése és a szélessávú, akár mobilinternet lehetőségei hozták elérhető közelségbe hozzánk.

Az ubicomp kényelmes és hatékony, mit számít, ha egy adat, családi fotó, film az otthoni gépünkön van, mi pedig éppen külföldön? Az eszközök integrációja a mindennapi tárgyakba és környezetünkbe lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szinte bárhol és bármikor hozzáférjenek az információkhoz és szolgáltatásokhoz, amelyekkel könnyebbé és hatékonyabbá válik az életük.

De a megosztott információkkal az eszközök közötti kommunikáció és adatmegosztás lehetővé teszi az automatizálást és az erőforrások hatékonyabb kihasználását is. Például az okosotthonokban az eszközök közötti kapcsolat lehetővé teszi az energiafogyasztás optimalizálását. Kevesebb fogyasztás, kisebb energiaszámla.

Egészségügy és az orvostudomány részére is esély az ubicomp megkönnyíti az egészségügyi adatok gyűjtését és megosztását, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való könnyebb hozzáférést.

A mindenütt jelenlévő számítástechnika az ipar és logisztika számára is lehetőség, erről a digitális ikrekről szóló cikkünkben is írtunk bővebben. Mindez lehetővé teszi a gyártási és logisztikai folyamatok intelligensebbé tételét, a gépek automatikus monitorozását és a hatékonyság növelését.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az Ubiquitous Computing rendszerek kritikus kérdéseket is felvetnek, mint például a biztonság és a magánélet védelme. A folyamatos adatgyűjtés és az eszközök közötti kapcsolat veszélyeztetheti a felhasználók személyes információinak védelmét, ezért az ilyen rendszerek tervezésekor és fejlesztésekor kiemelten kell foglalkozni az adatvédelemmel és a biztonsággal. Alighanem ez a jogi probléma lesz az elkövetkező idők legnagyobb kihívása a technológiában.

Egy biztos, az ubicomp egyre inkább elterjedt modern társadalmunkban, és megváltoztatja azt, ahogyan élünk, dolgozunk, és hogyan kommunikálunk a minket körülvevő világgal.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram