2023. szeptember 04.

Elon Musk a Twittert munkahely kereső LinkedInné alakítja

A Twitter, vagyis X új funkciót kap, amiről az új adatvédelmi szabályzatuk árulkodik.

Feborzolta a kedélyeket, hogy az X új adatvédelmi szabályzatot kap, és a szabályzatának frissítése során biometrikus adatokat gyűjt a felhasználóiról, például az arcról készült fényképet. Mindez nem általános még, azok a felhasználók, akik feliratkoztak az előfizetési szolgáltatására, az X Premiumra, dönthetnek úgy, hogy szelfit és fényképes igazolványt adnak át az ellenőrzéshez.

Sőt, az új szabályzat azt is kimondja, hogy X gyűjtheti a foglalkoztatási és oktatási előzményeket. Innentől nem nehéz kitalálni, hogy az X a munkaerőpiacon próbál majd helyet  foglalni magának, ahol jelenleg a Microsoft által üzemeltetett LinkedIn a főszereplő.

A Twitter, vagyis az X készült a piac foglalásra

Az adatvédelmi szabályzatban állítólag szerepel is hogy „potenciális állásokat ajánlunk Önnek, és megoszthatja az adatokat a potenciális munkaadókkal, amikor állásra jelentkezik”. Arra már korábban is utaltak jelek, hogy X esetleg munkaerőpaici szolgáltatásokat kíván nyújtani. A jelentések szerint ugyanis májusban az X Corp megvásárolta a Laskie nevű technológiai munkaerőpiaci szolgáltatást. Ez volt a cég első akvizíciója azóta, hogy Elon Musk tavaly 44 milliárd dollárért megvásárolta az akkori Twittert.

Az új adatvédelmi szabályzat szeptember 29-én lép hatályba. Ebben szerepel, hogy „Személyes adatait (például foglalkoztatási múltját, tanulmányi előzményeit, foglalkoztatási preferenciáit, készségeit és képességeit, álláskeresési tevékenységét és elköteleződését stb.) gyűjthetjük és felhasználhatjuk arra, hogy potenciális állásokat ajánljunk Önnek, hogy megosszuk a potenciális emberekkel. munkaadókat, amikor Ön állásra jelentkezik, hogy a munkaadók megtalálhassák a potenciális jelölteket, és relevánsabb hirdetéseket jelenítsenek meg Önnek."

Nem árt óvatosnak lenni az adatok megadásával

A lépés nem annyira meglepő, hiszen az X korábban megfogalmazta a törekvését, hogy "célzottabb és egyéni élményeket biztosítson a felhasználóknak" és az is beleillik a képbe, hogy a rövidszöveges szolgáltatásból kilépett rengeteg elvesztett felhasználót olyan rivális platformok kannibalizálásával pótolja , mint a LinkedIn.

Szakértők szerint mindez nem veszélytelen, mert egyrészt, amíg a LinkedInt eleve munkaerőpiaci szempontból szemléljük, és eddig is úgy posztoltunk rá, az X-en sok más régebbi posztunk is ott maradt, és a munkáltatók visszaélhetnek vele, például tweetekkel, retweetekkel vagy fiókokkal, amelyeket egy állásról szóló döntés meghozatalára használnak. Más részről szerencsére ez a masszív adatgyűjtés nem kötelező, és csak a felhasználók beleegyezésével valósulhat meg. A személyi okmányok elküldése a cégnek is mondható általános biztonsági gyakorlatnak manapság, ilyet Meta is kér bizonyos esetekben. Más kérdés, hogy az adatlopások számának biztosan nem kedvez, hogy öt-hat vagy akár tíz-húsz cégnél tárolják a beszkennelt, lefotózott személyi okmányainkat, de erről a trendről nem az X tehet.

twitter selfie

A TikTok már gyűjti a biometrikus adatokat az Egyesült Államokban

Nemcsak az X újított ezzel a lehetőséggel, az Egyesült Államokban sokat vitatott adatkezeléssel élő, kínai tulajdonú TikToknak is megjelent az adatvédelmi szabályzatában: "Az Egyesült Államok törvényei szerint biometrikus azonosítókat és biometrikus információkat gyűjthetünk, például arc- és hanglenyomatokat". Tavaly azonban egy szenátusi meghallgatáson a TikTok akkori operatív igazgatója, Vanessa Pappas azt mondta, a vállalat nem használt "semmiféle arc-, hang- vagy hang- vagy testfelismerést, amely azonosítani tudná az egyént".

Egyszóval a személyes adataink leginkább személyes része, a biometrikus adataink is egyre inkább a digitális térbe vándorolnak, pedig az ezekkel való visszaélések még sokkal veszélyesebbek lehetnek, mint az azonosító igazolványok eltulajdonítása.

Telefon és videochat funkció is lesz

Elon Musknak az a törekvése, hogy az X-et mindent lefedő alkalmazássá alakítsa (everything app), amely egyablakos bejelentkezéssel különféle online szolgáltatások elérhetőségét biztosítja, ezért ez az első lépés az extra funkciók hozzáadásával és az adatvédelmi szabályzat további frissítéseivel folytatódhat.

Elon Musk az új szabályzat kapcsán azt is megismételte, hogy X azt tervezi, hogy lehetőséget biztosít a felhasználóknak video- és audiohívások kezdeményezésére. Azt mondta, hogy a funkció "működik iOS-en, Androidon, Mac-en és PC-n", és nincs szükség telefonszámra, csak még nem nyilvános. " Az X már most egy hatékony globális címjegyzék" - állította. Arra azonban nem tudtak dátumot mondani, hogy az új hívási funkció mikor lesz elérhető.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram