2023. szeptember 01.

A Youtube Shorts az álló formátumú rövidvideó marketing királya

Amikor 2020-ban (bár világszerte csak 2021-ben jelent meg a Youtube Shorts) a Youtube felvette a kesztyűt az álló formátumú, rövidvideók piacán, mindenki tudta, hogy a TikTok térnyerését akarják szűkíteni. A hasonló, más platformok trendjeit követő próbálkozások sikere mindig kétséges, de a Shorts videók piaca csak emelkedik és emelkedik.

A maximum 60 másodperces, de átlagban egyébként mindössze 10-15 másodperc hosszú videók első látásra semmire sem használhatók, üzleti szempontból túl kevés a videóval eltöltött idő. Elvégre éppen amiatt alakult ki ez a formátum, mert felnőtt egy olyan generáció amelyik már csak ennyi ideig hajlandó fókuszálni egy filmre, de a sorozatban nézett rövid filmek hipnotizáló hatásúak, ezért képesek vagyunk szinte végtelen ideig pörgetni őket egymás után.

Persze mindezt mobilon. A Youtube rövidfilmek több mint 70 százaléka 15 másodpercnél hosszabb, és a Youtube nézési idejének szintén több mint 70 százaléka mobileszközökön történik. Tehát a Shorts szinte kizárólag a mobiltartalom-fogyasztók számára készült.

A Youtube Shorts felemelkedése

A Youtube Shorts indulása után gyors felívelés következet, ez a nagy platformokon így szokott lenni egy új funkció bevezetésekor, aztán általában gyorsan visszaesik az érdeklődés az újdonság iránt, de a Shorts filmekkel nem így történt. A Youtube egyrészt hatalmas, már-már nyomasztóan nagy videomegosztó, így az új funkciót rengetegen használták, és mivel beleszámít a megtekintett percek összesítésébe az adott csatornán a Shorts videók nézettsége is, így érdemes volt közzétennie őket a csatorna tulajdonosoknak, hiszen a megtekintett percek összege a legfontosabb mérőszáma a Youtube csatorna sikerének, többek között ezek alapján fogja a rendszer ajánlani más videók után a mi videóinkat is.

Nem beszélve arról, hogy az üzleti felhasználók is hamar rájöttek, hogy összefűzhetőek a rövid videók, így 6 darab összefűzött tíz másodperces videóból már nézhető egyperces film születhet, és nem egy "hosszú" egyperces videót néztél meg, hanem pörgetted a kisvideókat, ahogy azt megszoktad a TikTokon.

Másrészt a Youtube üzletileg is sokkal többet adott, mint más rövidvideós szolgáltatáok, mint a TikTok, vagy az Insta Reels. Először is a hagyományos videomegosztóval már korábban hatalmas közönséget építettek fel, és ennek köszönhetően a Youtube Shorts kiterjesztheti marketing elérését, miközben beépül a nagyobb, hosszabb videókat futtató platformba is, amelynek körülbelül havi 2,6 milliárd aktív nézője van. Ezt a fent leírt megtekintett percek növelésének lehetőségével remekül megoldotta.

Emellett a Youtube ért a videók szerkesztéséhez is, hiszen a Youtube Creatorral évek óta sikeresen működnek, így az Insta Reelshez és a TikTok-hoz hasonlóan a YouTube Shorts is jól használható integrált eszközöket kínál korlátlan lehetőségekkel a tartalom létrehozásához és megjelenítéséhez.

A nagy különbség

Ám az alapvető különbség itt is, mint a hosszabb videóknál, annyi a többi vetélytárshoz képest, hogy a Youtube nemcsak közösségi tartalomgyártó platform, hanem a Google után a világ második legnagyobb keresőmotorja, és a világ egyik legjobb tartalom ajánló rendszerével dolgozik. Ettől a legjobb hasznos platform, ahol sok mindent megkereshetünk, megtalálhatunk, megtudhatunk és megtanulhatunk, a sminkoktatástól kezdve a szivárgó mosogató javításáig. Emiatt a cégek szempontjából a Youtube Shorts 2023-ra az egyik legfontosabb marketing felületté vált.

Youtube Shorts

Jelenleg a YouTube számos előnnyel rendelkezik rövidvideós versenytársaival szemben, főként marketing szempontból, amikor a nézőket előfizetőkké vagy a böngészőket vásárlóvá kell alakítani, a YouTube Shorts sok mindent kínál a márkáknak, az alkotóknak és a széles közönségnek a keresztpromóciós lehetőségeinek köszönhetően, ráadásul a hosszú videók piacáról már ismert jellegzetes alkotói bevételi modellt itt is fel lehet építeni.

Marketingeszköz és pénzkereset

Ma már az ingatlanügynököktől kezdve a használtautó kereskedőkig rengetegen használják hatékonyan a Youtube Shorts felületét, természetesen, mivel a szolgáltatás lelke a keresőmotor, itt is figyelni kell a keresőoptimalizálásra, vagyis, hogy milyen tulajdonságú videókat részesít előnyben az algoritmus, de ennek a fontosságát és elemeit már a hosszabb videók feltöltésekor, és a Google optimalizálás során az évek alatt mindenki megtanulta.

És most már nem csak marketing előnyei vannak, a Youtube Shorts rövidvideóit 2021-es globális elindítása óta havonta több mint 1,5 milliárd felhasználó nézi. 2023 februárjától pedig a YouTube megkezdte a hirdetési bevételek megosztását a Shorts alkotóival, így jelenleg ez az egyik legvonzóbb platform azok számára, akik rövid formátumú videókból szeretnének bevételt szerezni.

Vállalati internet: Tarr.hu

Kapcsolódó tartalmaink:

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram